Tom de Ket plant nieuwe megaproductie in Drenthe

Het Pauperparadijs op locatie in Veenhuizen NOS | Jeroen Wielaert

Theatermaker Tom de Ket wil opnieuw een grote theaterproductie beginnen in Drenthe: Mammoet. De locatievoorstelling gaat over de oertijd.

Als alles doorgaat, wordt Mammoet de derde megaproductie die De Ket in Drenthe opzet. Eerder maakte hij De Drentse Blues Opera en Het Pauperparadijs.

Op dit moment wordt op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen Het Pauperparadijs voor het tweede seizoen gespeeld. De reprise kwam er op veler verzoek. Het eerste seizoen van de productie vorig jaar zomer was snel uitverkocht.

De rechter

Toch startte het tweede seizoen niet zonder problemen. Eerder deze maand stelde de rechtbank drie omwonenden in het ongelijk, die geluidsoverlast na afloop van de voorstelling vreesden. De omwonenden maakten vooral bezwaar tegen de 52 geplande voorstellingen van Het Pauperparadijs en vroegen zich af of het niet wat minder kon. Maar de rechter veegde hun bezwaren van tafel.

De Ket sluit het Gevangenismuseum als locatie voor zijn nieuwe voorstelling Mammoet uit. Hij denkt wel weer in het groot: de theatermaker wil veertig voorstellingen spelen op een plek waar duizend zitplaatsen zijn.

'De oertijd hoort bij Drenthe'

"Ik ben geboren en getogen in Drenthe", zegt Tom de Ket tegen RTV Drenthe. "Ik breng daarom ook graag verhalen die met Drenthe te maken hebben tot leven. En de oertijd, die hoort helemaal bij Drenthe. Hier voel je de connectie, de grafheuvels, de hunebedden. Ik wil de oertijd spiegelen aan deze tijd. Zijn we nu zoveel veranderd?"