Levenslang en dwangarbeid voor Jordaanse militair die Amerikanen doodschoot

Aangepast
De militair zegt dat hij onschuldig is. ÀFP

Een Jordaanse militair die in november drie Amerikanen doodschoot bij een Jordaanse vliegbasis, is veroordeeld tot een levenslange celstraf met dwangarbeid. Dat melden nieuwsmedia in de regio.

De militair hield vol dat hij onschuldig was. In de rechtszaal riep hij: "Ik deed alleen mijn plicht!", schrijft persbureau Reuters.

De militair stond op wacht bij het vliegveld al-Jafr toen hij op de auto met drie Amerikaanse militaire instructeurs schoot. Een van hen overleed ter plekke. De anderen werden nog naar het ziekenhuis gebracht, maar kwamen daar te overlijden.

Oorzaak

Aanvankelijk zei het Jordaanse leger dat de auto niet stopte bij de ingang van de basis en dat daarom het vuur is geopend. De ambassade van de VS zegt dat de rechtszaak duidelijk heeft gemaakt dat de drie Amerikanen volgens procedure hebben gehandeld, schrijft persbureau AP.

De militair zei tijdens de rechtszaak dat hij begon te schieten omdat hij geweerschoten hoorde. Er zijn geen aanwijzingen dat hij anti-Amerikaans is.

Amerika gerustgesteld

Het incident leidde tot spanning tussen de twee bondgenoten. Jordanië maakt deel uit van de coalitie tegen IS onder aanvoering van de VS.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in het land zegt tegen CNN dat hij gerustgesteld is na de uitspraak.

In 2015 kwamen er ook Amerikanen om in het land. Toen opende een politieman het vuur bij een trainingscentrum voor politie. De dader zou een aanhanger van IS zijn geweest.

Familieleden van de slachtoffers en leden van Amerikaanse ambassade waren aanwezig bij de uitspraak AFP