Aardbevingsschade aan een huis in Zeerijp (Groningen)
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Schadefonds aardbevingen laat op zich wachten

Het lukt voorlopig niet om een onafhankelijk schadefonds op te richten voor de aardbevingsschade in Groningen. Het fonds is er op z'n vroegst midden volgend jaar, zegt Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen.

De Tweede Kamer, maar ook bewoners, ondernemers en gemeentebesturen zijn groot voorstander van zo'n fonds dat schades moet beoordelen zonder tussenkomst van de NAM. Ook nieuw is dat geen hard bewijs meer nodig is om schade door gaswinning 'aannemelijk' te maken.

Premier Rutte liet in juni nog weten dat "tempo" met de nieuwe werkwijze gemaakt moet worden. Hij ging er toen van uit dat op 1 juli een schadeprotocol zou zijn opgesteld. Het zou dan nog "een paar maanden" duren voordat er een schadefonds was.

Procedurele kwesties

Maar de instelling van het fonds loopt volgens RTV Noord grote vertraging op. Het uitstel tot midden volgend jaar heeft mogelijk te maken met procedurele kwesties.

Zo wil het ministerie van Economische Zaken een compleet nieuw instituut - het Instituut Mijnbouwschade - in het leven roepen dat de schadeclaims gaat beoordelen. Maar het is nog onduidelijk wie daar precies zitting in hebben. Ook is onbekend of het instituut ook de bevoegdheid krijgt om schademeldingen buiten het Groninger gasveld in behandeling te nemen, zoals uit het Drentse Langelo.

Schadevergoeding

Volgens Nationaal Coördinator Alders heeft de NAM al wel toegezegd zich in de toekomst aan de uitspraken van het Instituut te houden en een schadevergoeding uit te betalen als het Instituut daartoe besluit.

Intussen is onduidelijk wat er met de schadeclaims moet gebeuren die al binnen zijn als gevolg van aardbevingen de laatste jaren. Dat zijn er 1800. Alders spreekt met allerlei organisaties over de manier waarop schades van na 31 maart 2017 afgehandeld moeten worden. De NAM heeft daarbij geen rol.

Advertentie via Ster.nl