Artis krijgt een nieuwe directeur

Aangepast
Haig Balian bij de opening van het Artisplein in 2005 ANP

Directeur Haig Balian (62) van Artis legt zijn functie dit najaar neer. Zijn opvolger wordt Rembrandt Sutorius, die nu nog manager is bij adviesbureau McKinsey.

Balian werkt sinds 2003 bij de Amsterdamse dierentuin, waar hij Maarten Frankenhuis als directeur opvolgde. Hij is van Armeense afkomst en studeerde in de jaren 70 zo├Âlogie. Hij maakte de studie niet af, maar ging werken in de filmindustrie. Balian produceerde films als Het meisje met het rode haar, Schatjes!, Mama is boos! en Terug naar Oegstgeest.

Bij zijn komst zat Artis in de rode cijfers. Balian wist de begroting weer gezond te krijgen en meer bezoekers te trekken, onder meer met vernieuwingen als de Zuid-Amerikaanse Pampa, het Insectarium en Lemurenland en vernieuwingen van het vogelhuis en het apenhuis.

De dierentuin heeft nu zo'n 80.000 leden en trekt ongeveer 1,3 miljoen bezoekers per jaar.

Museum

Het laatste deel van zijn masterplan wil Balian nog helpen afmaken: het Groote Museum, dat het tweede museum wordt aan het vrij toegankelijke Artisplein. Om die reden blijft hij na 1 november als adviseur aan de dierentuin verbonden.

Balian op de site van Artis: "Ik ben dankbaar dat ik 14 jaar de oppasser heb mogen zijn. En dat ik de mogelijkheden heb gekregen om Artis te ontwikkelen tot wat het nu is: een plek waar we een breed publiek inspireren en stimuleren om verantwoord met de natuur om te gaan."