Vlinders ontsnapt uit Burgers' Zoo Arnhem: 'Geniet ervan!'

Aangepast
Het nieuwe vlinderverblijf werd vorige week geopend Burgers' Zoo

In Burgers' Zoo in Arnhem zijn tropische vlinders ontsnapt. Ze hebben de nieuwe mangrovehal verlaten en fladderen rond in de wijken rond het dierenpark, meldt Omroep Gelderland.

De dierentuin kreeg afgelopen week meerdere meldingen van voorbijgangers die tropische vlinders zagen vliegen in Arnhem. Een wijkbewoonster kwam ook met een foto langs.

Biologe Wineke Schoo van het dierenpark denkt dat de vlinders zijn ontsnapt toen groot materieel in en uit de nieuwe hal werd verplaatst. De mangrove werd vorige week woensdag geopend.

Morpho

Schoo kan niet zeggen hoeveel vlinders er precies zijn ontsnapt. "Dat is moeilijk te zeggen, want soms liften ze ook mee op de schouders van bezoekers en ontsnappen ze zo uit de mangrovehal." Ze vermoedt een stuk of tien.

Het gaat in elk geval om verschillende soorten, waaronder de grote morpho. "Deze tropische vlinder kan in de huidige Nederlandse weersomstandigheden prima een aantal weken overleven."

Om te voorkomen dat de vlinders met bezoekers meeliften of op een andere manier ontsnappen, moet er volgens Schoo een gordijn bij de uitgangen worden opgehangen dat de vlinders van de schouders 'afschuift'. Al kan dat volgens Schoo nooit helemaal voorkomen dat vlinders ontsnappen.

Buren brengen vlinders terug

De biologe heeft nog wel een advies voor mensen die in de buurt van Burgers Zoo wonen en een exotische vlinder tegenkomen. "Ten eerste zou ik er lekker van genieten. Maar als mensen kans zien om ze op een nette manier te vangen, dan hopen we dat ze de vlinders terug komen brengen. Dan kunnen we ze loslaten op de plek waar ze het beste passen. Dat is de mangrovehal."

Een aantal omwonenden heeft inmiddels een vlinder teruggebracht. Medewerkers van de dierentuin gaan zelf niet actief op jacht naar de ontsnapte vlinders.