Bosbranden in Balkanlanden door hittegolf en harde wind

Aangepast
CRNE

In Montenegro zijn vanmorgen 300 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden op het schiereiland Lustica, aan de ingang van de Baai van Kotor. Zowel Montenegrijnen als toeristen moesten het getroffen gebied verlaten, dat voor een deel was ingesloten door het vuur. De meesten zijn per boot geëvacueerd.

Volgens ooggetuigen sprongen mensen op de vlucht voor het vuur in zee om in het water op hulp te wachten. Er is niemand gewond geraakt.

De dikke rookwolken zijn tot in de wijde omtrek te zien. Een bos aan de rand van het schiereiland ging in vlammen op, waarbij het vuur oplaaide tot 30 meter hoog. De brandweer heeft de hulp van het leger ingeroepen en blusvliegtuigen ingezet. Het is er droog en er staat een harde wind.

De afgelopen dagen waren er al meer bosbranden in het land, dat getroffen wordt door een hittegolf met temperaturen tot 40 graden Celsius. De branden woeden niet alleen langs de kust, maar ook rond de hoofdstad Podgorica. Sinds gisteravond 19.00 uur zijn er 33 branden gemeld.

Bosbranden teisteren Montenegro

Droog en heet

Ook in de buurlanden Kroatië en Bosnië is het erg droog en woeden bosbranden.

In Kroatië woeden verschillende branden langs de kust en op de eilanden. Vooral naaldbossen en lage begroeiing vatten vlam. Het vuur wordt aangewakkerd door de harde wind.

Buiten Split woedt een grote brand en het vuur rukt op naar de stad. De brandweer is uitgerukt met 32 voertuigen. In de toeristische kustplaats Sibenik slaagde de brandweer erin het vuur onder controle te krijgen voor het huizen kon bereiken. Door de dikke rook moesten bij beide steden wegen worden afgesloten.

Verder naar het noorden, bij Pula op Istrië en op de eilanden Hvar, Pag en Vir worden ook bosbranden gemeld.

In Bosnië ontstaan ook elke dag bosbranden. Het vuur komt af en toe gevaarlijk dicht bij de bebouwing, zoals gisteren bij Mostar.