Over een maand kan Federer weer de nummer één zijn

AFP

De sprookjesrentree van Roger Federer kan na zijn titel bij de Australian Open en gisteren op Wimbledon nog mooier worden. De 35-jarige Zwitser maakt een goede kans om tijdens het aankomende Amerikaanse hardcourtseizoen voor het eerst sinds oktober 2012 weer nummer één van de wereld te worden.

Hij steeg vandaag naar de derde plaats, achter lijstaanvoerder Andy Murray en Rafael Nadal. Omdat hij de komende zes maanden geen enkel punt te verdedigen heeft door zijn rustperiode van vorig jaar, kan zijn puntentotaal alleen nog maar stijgen.

Murray valt terug

Voor Murray geldt het tegenovergestelde. Hij was in de tweede helft van vorig jaar juist zeer succesvol. De Brit won zes van zijn laatste acht toernooien. Hij speelt dit jaar echter nog maar vijf toernooien en zal dus niet al zijn punten verdedigen. Om over zijn heupblessure nog maar te zwijgen.

Wereldranglijst per 17 juli

Speler Punten Te verdedigen punten
1. Andy Murray 7750 5460
2. Rafael Nadal 7465 370
3. Roger Federer 6545 0
4. Novak Djokovic 6325 3740
5. Stan Wawrinka 6140 2990

De vraag is eigenlijk niet of Murray zijn eerste plaats kwijtraakt, maar aan wie en wanneer. Voorlopig is Rafael Nadal zijn voornaamste belager.

De eveneens opgeleefde Spanjaard hoeft maar een gat van 285 punten te dichten (voor Federer zijn dat er 1205), terwijl ook hij weinig punten te verdedigen heeft. 'Rafa' was in juni 2014 voor het laatst nummer één van de wereld.

Rafael Nadal AFP

Bij het masterstoernooi van Montreal, dat 7 augustus begint, kan Nadal de troon al overnemen. Federer niet, maar hij weet ook nog niet of hij daar meedoet. "We moeten nog maar even bij elkaar gaan zitten en bespreken wat we met Canada doen", zei hij na de Wimbledon-finale.

"Hij is op een punt in zijn carrière dat hij zelf kan beslissen of hij wel of niet speelt. Hij hoeft niets meer", aldus zijn trainer Severin Lüthi.

1/3Federer: weer nummer één worden, betekent veel voor me
2/3Federer schrijft geschiedenis met achtste Wimbledon-titel
3/3Federer grapt: ik ga er weer zes maanden tussenuit

Een week na Montreal staat in Cincinnati het volgende masterstoernooi al op het programma en daarna de US Open. Als Federer wel in Montreal speelt en daar goed presteert, kan hij in Cincinnati nummer één worden. Anders schuift dat moment steeds een week op.

Voorlopig speelschema top-5

Murray Nadal Federer Djokovic Wawrinka
Montreal Montreal Montreal Montreal Montreal
Cincinnati Cincinnati Cincinnati Cincinnati Cincinnati
US Open US Open US Open US Open US Open
Peking Peking Tokio
Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai
Basel Basel Basel
Parijs Parijs Parijs Parijs Parijs
ATP Finals ATP Finals