Marineschip zinkt voor kust Kameroen, tientallen militairen vermist

Aangepast
Kameroense militairen US Army Africa / Flickr / CC / by

Voor de kust van Kameroen worden 34 militairen vermist nadat het marineschip waarop ze zaten, was gezonken. Volgens het Kameroense ministerie van Defensie zijn drie andere opvarenden gered.

Het leger zoekt met onder meer helikopters naar de militairen. De oorzaak van de schipbreuk is niet bekendgemaakt. Lokale media schrijven dat het schip kapseisde vanwege de ruwe zee.

Criminele bendes

Het schip van het Kameroense leger zonk gisteren toen het op weg was naar het schiereiland Bakassi, vlak bij de grens met Nigeria. Het marineschip had als doel een speciale eenheid van het Kameroense leger te bevoorraden. De elitemilitairen worden ingezet tegen terroristen en criminele bendes.

In het afgelegen gebied rond Bakassi, bij de grens tussen Kameroen en Nigeria, zijn veel bandieten actief, vertelt correspondent Koert Lindijer. Langs de kust van West-Afrika varen veel piraten, die onder meer handelen in illegaal verkregen olie.

Het schiereiland Bakassi ligt bij de grens tussen Kameroen en Nigeria

Ook op Bakassi zit olie in de grond. Het schiereiland was mede daarom jarenlang inzet van een conflict tussen Kameroen en Nigeria. Beide landen claimen het gebied en verwijzen daarbij naar verdragen die soms meer dan honderd jaar oud zijn.

97 dode vissers

In de jaren tachtig bezette Nigeria het schiereiland, wat tot militaire confrontaties leidde met Kameroen. In 2002 oordeelde het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties dat Bakassi toebehoorde aan Kameroen.

Nigeria droeg het gebied daarop over en begon met het terugtrekken van zijn militairen van het schiereiland, maar in de Nigeriaanse grondwet, die werd opgesteld in 1999, staat nog steeds dat Bakassi toebehoort aan Nigeria. "Maar hoewel het leed nog niet helemaal is verwerkt, staan de landen niet langer op vijandige voet met elkaar", zegt Lindijer.

Toch uitte de Nigeriaanse minister van Binnenlandse Zaken vorige week kritiek op de regering van Kameroen. Dat deed hij omdat op Bakassi 97 Nigeriaanse vissers waren gedood, hoogstwaarschijnlijk door een Kameroense paramilitaire beweging. Volgens de minister moet Kameroen de bewoners van het schiereiland beter beschermen.