Bier gold voor 2013 nog niet als alcoholische drank in Rusland EPA

Geen alcoholverkoop meer in winkels tijdens het weekend. Het Russische ministerie van volksgezondheid ziet er wel wat in. Het zou helpen in de strijd tegen het wijd verspreide alcoholmisbruik in Rusland.

Volgens de krant Izvestia wordt er momenteel gewerkt aan zo'n verkoopverbod voor het hele land. Samen met andere overheidsdiensten bekijkt het ministerie van volksgezondheid of het effectief in de praktijk kan worden gebracht. Het past in een programma om Russen in het jaar 2025 aanzienlijk gezonder te laten leven dan nu het geval is.

Zware drinkers

Rusland kampt met een fors alcoholprobleem. Vooral mannen drinken veel. Hoewel de consumptie van legale sterke drank daalt, kan volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie ongeveer 30 procent van hen als zware drinker worden beschouwd. Een kwart van de Russische mannen overlijdt voor ze 55 zijn, vooral door alcoholgebruik, bleek uit een studie die het Britse medische tijdschrift The Lancet in 2014 publiceerde.

Die doden zijn niet alleen het directe gevolg van zwaar drinken. Ook bij allerlei ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer, speelt alcoholgebruik vaak een rol.

Meer maatregelen tegen drankmisbruik

Er zijn de afgelopen jaren al verschillende maatregelen ingevoerd om drankmisbruik terug te dringen, vaak op initiatief van president Poetin die een gezonde levenswijze voorstaat. Winkels mogen tussen 23.00 en 8.00 uur geen drank verkopen en bij grote evenementen als voetbalwedstrijden geldt ook een verbod.

Maar het is vooral aan de regio´s om beperkende maatregelen in te voeren. Die doen dat het liefst zo min mogelijk om de bevolking niet tegen zich in het harnas te jagen.

De Russische organisatie van alcoholproducenten ziet weinig in verdere beperkingen. Een verkoopverbod in het weekend leidt er alleen maar toe dat er meer illegaal verkocht gaat worden, zeggen ze daar.

STER reclame