De emir van Qatar (R) met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson
NOS NieuwsAangepast

'Emiraten zaten achter hack Qatarese overheidssites'

De Verenigde Arabische Emiraten zaten achter de hack van Qatarese overheidssites, die uiteindelijk leidde tot een breuk tussen Qatar en zijn buurlanden. Dat meldt The Washington Post op basis van gesprekken met anonieme medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het plan en de uitvoering zouden zijn besproken door regeringsfunctionarissen van de VAE. Of de Emiraten de hack ook zelf hebben uitgevoerd of dat hebben laten doen, is niet duidelijk.

Boycot

Eind mei verschenen er berichten op de website van het Qatarese staatspersbureau waarin de emir van het land onder meer zei dat Iran een islamitische macht is "die niet kan worden genegeerd". Die opmerking viel verkeerd bij de andere Golfstaten, die Iran zien als de grootste vijand in de regio.

Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Jemen en Saudi-Arabië verbraken daarop alle diplomatieke contacten met Qatar en stelden een boycot in. Qatar ontkent dat de emir de uitspraken heeft gedaan en beweerde al snel gehackt te zijn.

Geen rol

De VAE ontkent elke betrokkenheid bij de zaak. "De VAE heeft geen rol bij de hack. Wat wel waar is, is dat Qatar extremisten van Hamas en de Taliban financiert en steunt. Dat ondermijnt de stabiliteit in de regio", zegt de ambassadeur van de VAE in de VS.

Minister Gargash van Minister van Buitenlandse Zaken doet het af als "nepnieuws, dat zal uitdoven, omdat het niet waar is".

Volgens de minister zullen de VAE de komende maanden bij Qatar de duimschroeven verder aandraaien. "We moeten nog zien of de maatregelen financieel zijn of iets anders. Maar het valt volkomen binnen ons recht als soevereine staat."

VAE: "We zullen Qatar de duimschroeven aandraaien"

Rusland

Eerder meldde CNN dat Rusland achter de hack zat. Volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen wilde Rusland zo een breuk creëren tussen de VS en zijn bondgenoten. Zowel Qatar als Saudi-Arabië is een belangrijke bondgenoot van Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl