Oppositieleider Henrique Capriles AFP

Volgens de oppositie in Venezuela hebben meer dan zeven miljoen mensen gisteren hun stem uitgebracht bij een onofficieel referendum. Het referendum werd georganiseerd door de oppositie. De alternatieve volksraadpleging is niet rechtsgeldig.

"Het is een groot succes voor de oppositie", vertelt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "De opkomst is te vergelijken met het aantal mensen dat in 2015 op de oppositie heeft gestemd: dat was ook een grote overwinning voor de oppositie."

Kiezers werd gevraagd of ze vervroegde verkiezingen willen, of er een nieuwe volksvergadering moet komen en of het leger de huidige grondwet moet beschermen.

Het is eigenlijk een electorale krachtmeting. Een wedstrijdje wie het verst kan plassen.

Marc Bessems

Als dit een legaal 'recall-referendum' was geweest, was het aantal stemmen ongeveer genoeg geweest om president Maduro af te zetten, zegt Bessems. "Het is een indrukwekkend staaltje machtsvertoon van de oppositie." Maar het referendum werd eerder al illegaal en niet rechtsgeldig door Maduro genoemd.

Op 30 juli organiseert Maduro een volksraadpleging om de grondwet zo te wijzigen dat hij meer macht krijgt. Er zijn dus in een korte tijd twee stembusgangen. "Het is eigenlijk een electorale krachtmeting. Een wedstrijdje wie het verst kan plassen."

Venezolanen naar stembus bij onofficieel referendum

In Venezuela wonen 31 miljoen mensen. Toen Maduro in 2013 werd gekozen, gingen 7,5 miljoen mensen naar de stembus. Het is de vraag of hij op 30 juli weer zoveel mensen op de been kan krijgen. "Ik denk het niet, want hij is niet populair. En zijn plannen om de grondwet te veranderen ook niet", legt Bessems uit.

Onrustig

Bij het stemmen is zeker een dode gevallen. Een vrouw werd geraakt toen er werd geschoten op een kerk waar mensen konden stemmen. Er zouden ook drie mensen gewond zijn geraakt. Eerder werd er ook traangas twee stemlokalen ingegooid.

Het is al maanden onrustig in Venezuela. Er zijn bijna dagelijks protesten waar het aftreden van Maduro wordt geëist. Bij die protesten zijn zeker negentig mensen om het leven gekomen.

STER reclame