Bauke Mollema AFP

"Nog tweehonderd meter savoureren, genieten", spoorde Sporza-commentator Michel Wuyts Bauke Mollema aan, toen de Groninger zondagmiddag in zijn eentje de finish naderde, op weg naar zijn eerste ritzege in de Tour.

"Ik voelde plaatsvervangende vreugde", zei Wuyts zondagavond in de Avondetappe. "Ik was gelukkig voor Mollema, omdat hij eens uit zichzelf kon treden. Hij kwam uit het keurslijf van 'ik ben klassementsrenner en dat moet zo blijven'. Dat is nu veranderd, ik ben daarvoor gaan staan."

Thijs Zonneveld heeft zelfs een nieuw woord bedacht: mollemalen. "Je ogen moeten soms in de Glorix als je hem ziet rijden, maar het gaat zo hard. En het maakt hem niks uit."

Zonneveld introduceert een nieuw woord: mollemalen

"Hij kan diep in het rood rijden en als het zwarte eraan komt, kan hij daar ook nog doorheen", zegt Wuyts. "Het was een bijzonder lastige etappe. Dan komen dit soort karakterkoppen bovendrijven."

Icoon Schotte

De stijl van Mollema doet Wuyts denken aan Briek Schotte, iconisch Vlaams wielrenner uit de jaren veertig en vijftig. "Men heeft mij van verre op mijn fiets gesmeten, maar ik kan er wel wat mee aan", schetst Wuyts het type wielrenner.

'Als Mollema weet dat hij kan winnen, gaat er een extra reservoirtje open'

In 2006 maakte Zonneveld de eerste overwinning van Mollema mee bij een wedstrijdje in Spanje. "We dachten: wat voor figuur is dat nou? Hij was een jaar of twintig en had zijn helm scheef op het hoofd, flaporen en een te grote broek aan."

"In de laatste twintig kilometer, met tegenwind, reed Mollema weg met zijn schokkende stijl en we lachten hem een beetje uit. Die aanval had toch geen zin, dachten we. Maar bij de finish had Mollema tien seconden over en wij hadden ons allemaal kapotgereden. Die stijl is er nooit meer uit gegaan, maar je zag toen al dat er heel veel talent in zat."

Mollema soleert op grootse wijze naar ritzege in Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zonneveld neemt zijn hoed af voor de prestatie van Mollema. "Je ziet aan de andere mannen die de Giro gereden hebben en voor het klassement gaan, zoals Thibaut Pinot en Nairo Quintana, dat het allemaal te veel is."

"Ook Mollema wordt weggeblazen in de eerste week en probeert in de tweede week mee te springen met groepjes, maar hij kwam veel tekort. Maar als hij weet dat hij kan winnen, gaat er een soort extra reservoirtje open en dan gaat hij mollemalen. Hij kan op dit soort momenten boven zichzelf uitstijgen", analyseert Zonneveld.

STER reclame