Vader van het zombiegenre George Romero overleden

Hollandse Hoogte | Photo 12

De Amerikaanse filmregisseur George A. Romero (77) is na een kort ziekbed overleden aan de gevolgen van longkanker. Romero werd gezien als de vader van de huidige zombiefilms. In 1968 schreef hij mee en regisseerde hij Night of the Living Dead. De film werd bekritiseerd omdat hij te bloederig was, maar werd uiteindelijk een cultklassieker die de standaard zette voor latere zombie- en horrorfilms.

In de film, die werd gemaakt voor 100.000 dollar en 30 miljoen dollar opleverde, werd de zombie gecreƫerd zoals die nu in de meeste films gestalte krijgt: een langzaam bewegend, levend lijk dat altijd op zoek is naar menselijk vlees en dat met een beet mensen in zombies kan veranderen. Alleen met een schot door het hoofd kunnen zombies worden gedood.

George A. Romero in 2009 AFP

Romero maakte ook een aantal opvolgers, waaronder Dawn of the Dead (1978) en Day of the Dead (1985). Zijn zombies gebruikte hij vaak voor maatschappijkritiek: zo hekelde hij de consumptiemaatschappij door Dawn of the Dead in een winkelcentrum te laten afspelen.

Stephen King, wiens boek The Dark Half door Romero in 1993 werd verfilmd, reageerde op Twitter op het overlijden van de regisseur. Hij schrijft dat hij het liefste met hem samenwerkte en dat er nooit meer iemand zoals hij zal zijn.

Night of the Living Dead