Marechaussee pakt man op met drone bij Schiphol

Aangepast
De in beslag genomen drone Twitter/@Kmar

De Koninklijke Marechaussee heeft bij de luchthaven Schiphol een 35-jarige man uit Haarlem opgepakt, omdat hij met een drone aan het vliegen was. Hij is overgedragen aan de Luchtvaartpolitie.

De drone is in beslag genomen. Het vliegen met drones in de buurt van Schiphol is verboden, omdat dat het vliegverkeer in gevaar kan brengen.

De man was met zijn zoontje op pad en stuurde het toestel in de buurt van de start- en landingsbaan de lucht in, zegt een woordvoerder van de politie tegen het Radio 1 Journaal. "Het apparaat hadden ze afgelopen week gekocht en ze dachten laten we eens even testen of hij het doet. Een zeer ongelukkige plek uiteraard."

Volgens de politie was de man zich er niet van bewust dat hij in overtreding was. Het gebeurt vaker dat mensen een drone kopen als speelgoed en er dan mee gaan experimenteren op plekken waar dat niet mag. "Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt als zo'n drone in de motor van een vliegtuig komt."

In de eerste helft van dit jaar waren er volgens de politie meer dan vijftig incidenten met drones. In vijftien gevallen werd de bestuurder van de drone ook vervolgd. De 35-jarige man uit Haarlem kan binnenkort een flinke boete verwachten.