Politie tegenover demonstranten in Al Hoceima, vorige maand AFP

Marokko is woedend op de Arabische tak van France 24. De televisiezender zond op 11 juli een reportage uit over demonstraties in de Noord-Marokkaanse stad Al Hoceima tegen achterstelling van het Rif-gebied, maar gebruikte daarbij beelden van rellen in Venezuela.

In een verklaring noemt de Marokkaanse minister van Communicatie, Mohamed El Aara, de reportage misleidend. Volgens hem heeft de zender zich niet gehouden aan de journalistieke regels van transparantie en objectiviteit. Hij eist excuses van de directie van France 24 in Parijs en een rectificatie.

Vergunning

Het is de tweede keer in korte tijd dat de zender in de clinch ligt met de Marokkaanse autoriteiten. In juni kreeg de Franstalige tak in Rabat een filmverbod toen journalisten een reportage wilden maken over de gebeurtenissen in Al Hoceima, terwijl de vergunning nog niet binnen was. Volgens de zender waren alle documenten voor de aanvraag ingeleverd, maar pasten de autoriteiten de procedure aan zonder daar iets over te zeggen.

France 24 zei dat de zender geen officieel verbod had gekregen, maar alleen een telefonische mededeling. Uit dat gesprek maakte de zender op dat Marokko de verslaggeving rondom de gebeurtenissen in Al Hoceima niet neutraal vond. Volgens de zender was daarvan geen sprake en werd met het verbod de persvrijheid in Marokko aangetast.

Macron

Uiteindelijk mocht de zender ook zijn werk niet doen tijdens het officiële bezoek aan Marokko van de Franse president Emmanuel Macron.

In Marokko is een vergunning nodig om te kunnen filmen. De afgelopen jaren zijn cameraploegen het land uit gezet omdat ze filmden zonder deze autorisatie.

France 24 was niet bereikbaar voor commentaar.

STER reclame