1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Betogers vormen volksbeweging

De harde kern van de demonstranten in Caïro wil wekelijks blijven betogen om het leger duidelijk te maken dat alle eisen moeten worden ingewilligd. Sinds het vertrek van president Mubarak heeft de militaire raad de macht in Egypte.

Er blijven nog demonstranten op het Tahrirplein zolang ze er niet zeker van zijn dat er vrije en eerlijke verkiezingen komen.

Een aantal betogers heeft een raad gevormd die wil onderhandelen met het leger over het te voeren beleid. De zogeheten Raad van Behoeders wil ook bepalen of en wanneer er weer wordt gedemonstreerd.

Vrijwilligers

Het Egyptische leger is begonnen met het opruimen van de barricades die de toegang naar het Tahrirplein in de afgelopen achttien dagen hebben versperd. Ze worden daarbij geholpen door vrijwilligers.

Ook rond het nabijgelegen museum worden de obstakels weggehaald.

Het is nog altijd druk op het plein. De sfeer is goed: er wordt muziek gemaakt, gedanst en met vlaggen gezwaaid.

De legerleiding heeft de burgers opgeroepen om de politie te helpen de orde te bewaren.

Vredesakkoord Israël

Het nieuwe bewind in Egypte zal alle internationale verdragen en de nationale wetgeving respecteren. Dus ook het vredesakkoord met Israël uit 1979. Dat is bekendgemaakt door een woordvoerder van de militaire raad.

Premier Netanyahu van Israël is blij met de toezegging van het leger. In een verklaring zei hij: "Het al lang bestaande vredesverdag tussen Israël en Egypte heeft beide landen veel goeds gebracht en is de hoeksteen voor vrede en stabiliteit in het hele Midden-Oosten."

Westerse leiders als president Obama en bondskanselier Merkel drongen er bij de nieuwe Egyptische machtshebbers meteen op aan de verdragen te handhaven.

De militaire raad stelt een onderzoek in naar oud-premier Nazif en de oud-ministers van Binnenlandse Zaken en van Informatie. De drie mogen het land niet uit zolang dat onderzoek loopt. Waarvan ze precies worden verdacht, is niet bekendgemaakt.

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiepartij in Egypte, zegt niet uit te zijn op de macht. De broederschap zal ook geen kandidaat leveren voor het presidentschap, staat in een verklaring.

De Moslimbroeders prijzen de legertop voor de manier waarop die de macht wil overdragen aan een gekozen burgerregering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl