Een militair tijdens de Vierdaagse van vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Het wordt weer tropisch, net tijdens Vierdaagse

Het was de afgelopen dagen niet bepaald zomers in Nederland. Daar lijkt komende week verandering in te komen. We krijgen waarschijnlijk zelfs te maken met tropische hitte.

Morgen start de dag in het zuiden met een bui. Later wordt het droog en zijn er overal zonnige perioden. Het wordt dan 20 tot 24 graden.

Dinsdag worden maxima rond de 25 graden gehaald en blijft het droog. Op woensdag kan het dan lokaal tropisch warm worden, dat is het meest waarschijnlijk in het oosten en zuiden van het land. De kans op een pittige regen- of onweersbui neemt dan ook toe.

Echt afzien

Deze week start ook weer de Vierdaagse. De wandelaars hadden vorig jaar ook al te maken met hoge temperaturen. Thermofysioloog Hein Daanen zei toen dat tropische warmte echt afzien is voor de lopers. "Want spieren functioneren minder goed bij hoge temperaturen."

Een van die tips is, natuurlijk, veel drinken. Volgens Daanen zullen vooral de ouderen en mensen met chronische aandoeningen het zwaar krijgen tijdens de Vierdaagse. Verder moeten de wandelaars zich wapenen tegen de zon. "De kans dat je verbrandt is aanzienlijk. Daarom wordt geadviseerd een petje te dragen en dunne lichte kleding. Met name lichte schoenen, want je moet het allemaal meesjouwen."

Na woensdag zijn we weer terug bij normaal Nederlands zomerweer met temperaturen rond de 23 graden.

Een wandelaar tijdens de editie van de Vierdaagse vorig jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl