De voorzitter van het hooggerechtshof Małgorzata Gersdorf (l) tijdens een persconferentie op 13 juli
NOS NieuwsAangepast

Polen de straat op: onafhankelijkheid rechterlijke macht op het spel

In de Poolse hoofdstad Warschau demonstreren duizenden mensen bij het parlementsgebouw tegen een omstreden wet om de rechterlijke macht te hervormen. Ze zwaaien met de Poolse vlag en die van de EU. Ook dragen ze spandoeken bij zich en klinkt er getoeter.

Het wetsvoorstel is gisteren aangenomen in de senaat. Tegenstanders zeggen dat de wet de onafhankelijkheid aantast van de rechters en dat de regering daarmee de democratie in Polen ondermijnt.

'Rechters corrupt'

De wet geeft het parlement en de minister van Justitie de bevoegdheid rechters te benoemen, zonder overleg met de rechterlijke macht. Volgens de regering is dit nodig, omdat de rechterlijke macht corrupt zou zijn en zich vooral inzet voor de belangen van rijke en machtige mensen.

Het wetsvoorstel moet nog worden getekend door president Duda. Hij zou een veto kunnen uitspreken, maar tot nu toe heeft hij niet gezegd dat hij dat van plan is.

Hooggerechtshof in Warschau

Publieke omroep

De populistische partij PiS, die sinds 2015 aan de macht is, heeft een reeks controversiële wetten aangenomen die hebben geleid tot massaprotesten.

Zo benoemt de regering sinds begin van het jaar de leiding van de publieke omroep. Het is een van de maatregelen waarmee de onafhankelijkheid van de media wordt ingeperkt.

Vorige maand gingen mensen de straat op om te protesteren tegen verdere aantasting van het laatste oerbos van Europa. De regering van premier Szydlo wil de houtwinning daar verdrievoudigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl