NOS NieuwsAangepast

Protestmars in Algerije ondanks verbod

In de Algerijnse hoofdstad Algiers houden duizenden mensen een protestmars, hoewel dat door de overheid is verboden.

De regering van president Bouteflika heeft een enorme politiemacht op de been gebracht. Naar eigen zeggen om de openbare orde te handhaven, maar vermoedelijk is het regime bang voor een volkopstand zoals in Egypte.

Gearresteerd

Volgens de organisatoren zijn er op het 1 Mei-plein in de hoofdstad zo'n tienduizend betogers. Anderen houden het op enkele duizenden. Duidelijk is wel dat de politie in de meerderheid is; er zijn 30.000 agenten ingezet.

De politie heeft geprobeerd de toegangswegen naar het centrum van Algiers af te sluiten. Het is niet duidelijk in hoeverre dat is gelukt. Volgens een Algerijnse mensenrechtenorganisatie zijn 400 betogers gearresteerd.

De betogers eisen meer democratie en hervormingen in Algerije en sommigen eisen het vertrek van de 73-jarige president Bouteflika, die al twaalf jaar aan de macht is.

De demonstratie wordt niet gesteund door de grootste vakbonden, noch door de oppositiepartijen en radicale partijen die Bouteflika in de ban heeft gedaan.

Noodtoestand

Bijna drie weken geleden liep een demonstratie uit op gevechten met de politie. Daarbij raakten tientallen mensen gewond.

In de schaduw van de gebeurtenissen in Egypte is het volksprotest in Algerije de afgelopen dagen verder toegenomen. Door de noodtoestand, die al sinds 1992 van kracht is, is elk protest tegen het regime verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl