Een slager snijdt paardenvlees
NOS NieuwsAangepast

Nederlander leidde bende vleesfraudeurs, tientallen arrestaties

Jan F., de vleeshandelaar uit Breda die in april in België werd opgepakt, stond aan het hoofd van een grote internationale bende van vleesfraudeurs. Dat zegt Europol na jarenlang onderzoek.

De fraude begon in 2013, toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers waarin alleen rundvlees hoorde te zitten. Het paardenvlees was bovendien niet geschikt om te eten. Ook zaten er ontstekingsremmers in het vlees.

In verband met het schandaal zijn in Spanje 65 mensen opgepakt. Ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Roemenië, Zwitserland en Groot-Brittannië heeft de politie invallen gedaan. Er is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en dure auto's.

F. wordt ervan verdacht dat hij vanuit de Spaanse regio Alicante leiding gaf aan de bende. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang.

Oude paarden

De Spaanse politie kwam de bende in 2016 op het spoor, nadat was ontdekt dat er slecht paardenvlees werd verhandeld. Het bleek te gaan om vlees van Portugese en Spaanse paarden die eigenlijk te oud of niet geschikt waren voor consumptie. Vanuit Spanje ging het vlees naar België, waar het met valse documenten werd verkocht.

De 67-jarige F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Hij verdiende daar naar schatting 2,6 miljoen euro mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl