Schrijfster van Angélique-romanreeks Anne Golon overleden

Anne Golon in 1989 Leemage / Hollande Hoogte

De Franse schrijfster van de populaire kasteelromanreeks Angélique is overleden. Anne Golon (95) schreef de boeken over de Franse 17e eeuwse vrouw die allerlei avonturen beleefde, voor een groot deel samen met haar man Serge. Hij overleed in 1972.

In totaal verschenen dertien boeken over de jonge, knappe Angélique, met titels als Angélique en de koning en Angélique, markiezin van de engelen. In de jaren 60 draaiden ook in Nederland vijf films in de bioscoop met de Franse actrice Michèle Mercier in de hoofdrol. Vier jaar geleden kwam er een nieuwe film uit die is gebaseerd op het personage.

Anne Golon werd in 1921 geboren in de Franse havenstad Toulon. Ze werkte in Afrika als journalist toen ze haar man Serge ontmoette. Samen bedachten ze eind jaren 50 Angélique.

De eerste roman van de reeks speelt zich af in het Frankrijk van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Angélique is de mooie dochter van een verarmde edelman. Ze woont op het platteland en moet op jonge leeftijd trouwen met een kreupele en verminkte graaf, van wie ze uiteindelijk veel gaat houden.

De trailer van de film Angélique, marquise des anges (2013)