'De lach komt terug bij Ajax, maar het gaat even duren'

ANP

Het droevige nieuws over Abdelhak Nouri ligt nog steeds als een deken over Ajax. Voetbal is even bijzaak, maar dient tegelijkertijd als afleiding.

"Emotie, verdriet, aangeslagen en de familie steunen", omschrijft coach Marcel Keizer het algehele gevoel van de Ajax-selectie over de gebeurtenissen rond Nouri, die een week geleden in Oostenrijk onwel werd door hartritmestoornissen.

De voetbalwereld leefde sindsdien tussen hoop en vrees over de gezondheid van de 20-jarige middenvelder. Afgelopen donderdag werd duidelijk dat Nouri nooit meer op een voetbalveld zal kunnen staan.

"We stonden op het trainingsveld en toen kregen we van de teammanager te horen dat we naar boven moesten. Dat was toen al een voorbode. En toen kregen we het slechte nieuws. Het is niet te bevatten", zegt Keizer.

Keizer: de lach komt terug bij Ajax, maar het gaat even duren

"Je denkt de hele tijd aan Appie. Het is enorm zwaar, soms hebben we onze zwakke momenten", vertelt Keizer. "Gelukkig kunnen we dankzij het voetbal de zinnen een beetje verzetten."

Sneijder als positieve impuls

Zou de komst van de transfervrije Wesley Sneijder, een jeugdproduct van Ajax, niet voor een opbeurende en positieve impuls op De Toekomst kunnen zorgen?

"Daar hebben we het niet over gehad, dus daar kan ik geen antwoord op geven", aldus Keizer. "Mijn gedachten zijn bij Appie, bij zijn familie en het voetbal."

Aanvoerder Joël Veltman is blij dat hij samen met zijn medespelers de familie van Nouri kon steunen. De voltallige Ajax-selectie ging vrijdag op bezoek bij de familie van hun ploeggenoot.

"Het was een mooi initiatief om de familie een hart onder de riem te steken", zegt Veltman, die zaterdagmiddag met Ajax een besloten oefenwedstrijd tegen Racing Genk speelde.

De wedstrijd was de eerste die de Amsterdammers speelden sinds de gebeurtenissen in Oostenrijk. "Het was fijn om te kunnen voetballen, dan denk je ook weer even aan wat anders", laat Veltman weten. "Tijdens de training was het anders. Dan zit je toch nog met je hoofd bij Appie."

'Mooi dat we als selectie de familie van Nouri konden steunen'

Ook de Feyenoord-selectie stond zaterdagmiddag voor het oefenduel met SDC Putten stil bij Abdelhak Nouri. De Rotterdammers kwamen in een speciaal T-shirt het veld op.

Ajax heeft zaterdagmiddag een oefenwedstrijd tegen Racing Genk met een gelijkspel afgesloten: 3-3. David Neres, Hakim Ziyech en Justin Kluivert waren de doelpuntenmakers bij de Amsterdammers.

's Avonds speelden de Amsterdammers, met veel andere spelers, nog tegen PAOK Thessaloniki. Dankzij goals van Klaas-Jan Huntelaar, Noussair Mazraoui, Mateo Cassierra en Zian Flemming won Ajax die wedstrijd met 4-2.

Na een emotionele week met veel verdriet over Nouri probeert Ajax zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de dubbele ontmoeting met OGC Nice in de derde voorronde van de Champions League. Ajax oefent dinsdag nog tegen Olympique Lyon.