Een lange wachtrij voor Paleis Noordeinde
NOS NieuwsAangepast

Je ook even koning voelen op het balkon van Paleis Noordeinde

  • Karin Alberts

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Karin Alberts

    Verslaggever Koninklijk Huis

"Even zwaaien hoor!" Een mevrouw wuift door de vitrage heen naar het publiek dat voor Paleis Noordeinde staat opgesteld. De balkonkamer is een van de vertrekken waar het publiek door mag lopen. "Misschien herkent u de kamer wel van het interview uit 2013", zegt een medewerker die met verve zijn rol als gelegenheidsgids speelt. Vlak voor de troonswisseling gaf Willem-Alexander, toen nog prins, samen met Máxima in het paleis een televisie-interview aan NOS en RTL.

Het is voor de tweede keer dat de koning tijdens de zomermaanden zijn werkpaleis openstelt voor het publiek. In totaal mogen 10.000 bezoekers, verspreid over vier zaterdagen, naar binnen. De identiteit van iedereen wordt gecontroleerd en de tassen moeten open, maar dan mag iedereen in zijn eigen tempo de zalen door. Gemiddeld doen mensen daar 45 minuten over. Een enkeling neemt het er echt van. Vorig jaar kwam een bezoeker zijn tas pas na 3,5 uur ophalen bij de geïmproviseerde garderobe.

We zien alleen maar enthousiaste mensen.

Laura Smeets, conservator Koninklijke Verzamelingen

"De bezoekers vinden het bijzonder, maar dat geldt ook voor de medewerkers", vertelt Laura Smeets. Zij werkt als conservator Koninklijke Verzamelingen op Paleis Noordeinde. Normaal zijn ze heel discreet over hun werk, maar nu mogen ze echt vertellen over hun bijzondere werkplek. En de reacties van de bezoekers zijn allemaal positief. "We zien alleen maar enthousiaste mensen."

Paleis Noordeinde open voor publiek

De Grote Balzaal is een zaal waar mensen ook wat langer blijven staan. In vitrines staat het nieuwe servies van de koning uitgestald. Een ijsvogel en oranjebloesem in Delfts blauw staan erop afgebeeld. De gouden rand en de initialen van de koning ontbreken evenmin. Zeven borden telt elk couvert en van elk bord zijn 300 exemplaren. De medewerker die erbij staat, is zelf nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van het servies. Hij wijst op een proefexemplaar dat voor hem staat.

"De ijsvogel zat eerst meer naar de zijkant van het bord, maar toen werd zijn snavel te rond. In het uiteindelijke ontwerp zit hij toch iets meer naar het midden." En dat het een ijsvogel werd en geen molen, is te danken aan Willem van Oranje, voor wie de ijsvogel een symbool was.

Het is de vierde keer dat ik het paleis bezoek. Nu ben ik voor de eerste keer boven.

Bezoeker Paleis Noordeinde

Vier jaar duurde het voor het nieuwe servies klaar was. En dat het ruim 1,4 miljoen euro gekost heeft? "Nee, vandaag praten we niet over geld, hoor", zegt een bezoeker. Hij is voor de vierde keer in Paleis Noordeinde. "Drie keer toen Claus, Juliana en Bernhard opgebaard lagen. En nu ben ik voor de eerste keer boven."

Een vrouw met een hard huilende baby in de draagzak op haar borst, loopt sneller dan ze eigenlijk van plan was, langs de vitrines. Een jonge vader heeft meer geluk. Zijn baby ligt heerlijk slapend tegen hem aan. "Het gaat volkomen langs haar heen, maar ik geniet volop!", lacht hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl