'Publieke tv moet meer minderheden laten zien'

Er moeten veel meer vrouwen, maar vooral veel meer niet-Westerse allochtonen op televisie. Dat zegt de directie van de Publieke Omroep. Omdat iedereen er aan meebetaalt, moeten de omroepen een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving worden.

Hilversumse onderzoekers telden in nieuws- en opinieprogramma's zes procent niet-Westerse allochtonen, terwijl hun aandeel in de bevolking op elf procent ligt.

Programma's moeten er naar streven om dat cijfer te halen, blijkt ook uit interne stukken, maar hardop durven de omroepen dat niet te zeggen, omdat er veel kritiek is op het voornemen.

Inhoudelijke keuzes

Die kritiek komt onder meer van de TROS. Daar voelen ze niets voor het registreren van het aantal allochtonen op tv. "We maken op de redactie inhoudelijke keuzes. Het gaat dus in de eerste plaats om de inhoud en daar kiezen we de mensen bij. Ook bij EenVandaag is dat het geval."

Ook Omroep Powned verzet zich tegen het plan. De satirische nieuwsrubriek Pownews introduceerde begin deze maand het nieuwe item 'Een neger omdat het moet'. Hierin gaat verslaggever Rutger Castricum op zoek naar Surinamers, Marokkanen, Antillianen en Turken die 'ergens een mening over hebben', de zogenoemde SMAT.

Presentator Dominique Weesie zei in de uitzending dat zijn programma elf procent 'allochtone deskundigen' op moet voeren. "Dat allochtonenquotum neigt naar etnische registratie. Bezopen!", aldus Weesie.

Politieke afspraak

De afspraak om meer allochtonen in beeld te krijgen, is onderdeel van een prestatiecontract met politiek Den Haag. Voldoet de publieke omroep daar niet aan, dan kan er een boete van maximaal een half miljoen euro volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl