Reuters / NOS

Goedemorgen! Het is vandaag op veel plekken bewolkt en in het noorden en midden van het land kan wat regen vallen. Het wordt 18 tot 21 graden. Morgen wordt het iets warmer en is het vrijwel overal zonnig en droog.

Wat je hebt gemist...

Doden bij een grote brand in een woontoren op Hawaï

In de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu woedt een grote brand in een woontoren. Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen. Het vuur is uitgebroken op de 26ste verdieping van de wolkenkrabber. Op beelden is te zien hoe zwarte rook uit de bovenliggende appartementen komt. Ook slaan de vlammen naar buiten. Er zouden nog mensen vastzitten in hun woning.

Twee doden bij ongeluk op station Elst

In Elst zijn vannacht twee mensen om het leven gekomen toen ze werden geschept door een trein. Het ongeluk gebeurde op het station van de Gelderse plaats.

Het is nog niet duidelijk wat de toedracht is. Ooggetuigen zeggen dat de twee een naderende trein probeerden te halen. In die trein zaten naar schatting meer dan honderd mensen.

Chemours in Dordecht ANP

'Meer Zuid-Hollandse plaatsen met GenX in drinkwater'

De chemische stof GenX zit op meer plaatsen in Zuid-Holland in het kraanwater dan gedacht. Het AD heeft drinkwater op verschillende plekken in de provincie laten onderzoeken op de stof die chemiebedrijf Chemours uitstoot en loost.

Volgens de krant zitten er bij huishoudens in Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam kleine concentraties GenX in het water. In totaal gaat het om meer dan drie miljoen huizen en bedrijven.

Twee mannen in de hoofdstad Montevideo die zich hebben aangemeld om de wiet te kunnen kopen AFP

Een pakje paracetamol en een zakje wiet, alstublieft

In Uruguay begint woensdag de gelegaliseerde verkoop van marihuana in apothekeen. Zo'n 5000 mensen die zich hebben geregistreerd als cannabisgebruikers mogen dan maximaal 40 gram per maand kopen, bedoeld voor recreatief gebruikt.

Voor een gram wiet betalen ze ongeveer 1,30 dollar. Dat is goedkoper dan de drugs in het illegale circuit. Uruguay hoopt op die manier de macht van de drugskartels in te perken.

Vorig jaar was het dringen geblazen bij Paleis Noordeinde ANP

Verder vandaag...

Vanaf vandaag kunnen mensen weer een kijkje nemen in Paleis Noordeinde. Het is het tweede jaar dat het werkpaleis van Koning Willem-Alexander wordt opengesteld in de zomermaanden. Bezoekers kunnen zich voor het eerst vergapen aan het nieuwe servies dat tijdens bijvoorbeeld staatsbezoeken wordt gebruikt.

Het is precies een jaar geleden dat in Turkije een poging tot een staatsgreep werd gedaan. In heel het land zijn herdenkingen. (Lees ook onze longread over 15 jaar Erdogan).

In Rijswijk is vandaag de tweede dag van het Eritrea Festival Holland. Afgelopen week waren er berichten dat er mogelijk vertegenwoordigers van de Eritrese regering bij aanwezig zijn. Vanaf 12.00 uur wordt er gedemonstreerd.

En de Tour de France staat in het teken van etappe 14. De start is in Blagnac en de finish in Rodez. Na de Pyreneeën hebben de wielrenners even tijd om op adem te komen. Twee heuvels van de derde categorie zijn de enige obstakels.

STER reclame