Pentagon meldt dood IS-leider in Afghanistan

time icon Aangepast
AFP

Abu Sayed, het hoofd van IS in Afghanistan, is deze week gedood bij een aanval op het hoofdkwartier van IS in Afghanistan, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het hoofdkwartier ligt in de provincie Kunar, aan de grens met Pakistan, dicht bij de stad Peshawar.

Bij de aanval van dinsdag vielen meer doden, zegt het Pentagon. Volgens de Amerikanen is een zware slag aan IS toegebracht en aan het plan van de terroristische groepering om uit te breiden in Afghanistan.

Het Pentagon heeft niet bekendgemaakt op welke manier het hoofdkwartier is aangevallen. Ook is het onduidelijk hoelang de Amerikanen en Afghanen er al van op de hoogte zijn dat het hoofdkwartier daar is gevestigd.

Derde gedode IS-leider

Als het bericht van het Pentagon klopt, is Abu Sayed de derde leider van IS in Afghanistan die in een jaar tijd is omgebracht. Een jaar geleden werd Hafiz Sayed Khan gedood, in april van dit jaar diens opvolger Abdul Hasib. Die twee hielden zich vooral op in de naburige provincie Nangarhar in Afghanistan.

De Amerikaanse generaal Nicholson, de commandant van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, heeft gezegd dat IS aan het eind van dit jaar verdreven zal zijn uit het land.

STER Reclame