Binnen en buiten Egypte wordt positief gereageerd op het vertrek van president Mubarak. Die stapte vanmiddag op, na meer dan twee weken van protest tegen zijn regime.

De Amerikaanse president Obama heeft in een korte toespraak gezegd dat Egypte geschiedenis heeft geschreven en nooit meer hetzelfde zal zijn. "Het is niet het eind van de ontwikkeling, maar het begin", zei Obama. Hij zei erop te vertrouwen dat de Egyptenaren ervoor zorgen dat hun land zich vreedzaam ontwikkelt tot een echte democratie.

Obama prees de Egyptische betogers en het leger voor hun geweldloosheid. Hij beloofde dat Amerika een goede partner en vriend van Egypte blijft.

'Mooiste dag'

Het gezicht van de Egyptische oppositie, Mohamed ElBaradei, was de eerste die op het vertrek van Mubarak reageerde. Hij noemde vandaag de mooiste dag van zijn leven. "Het land is na tientallen jaren van repressie bevrijd," riep ElBaradei.

De Duitse bondskanselier Merkel zegt dat vandaag een dag van grote vreugde is. Ze voegde er wel aan toe dat Egypte de vrede met Israël moet veiligstellen. Een Israëlische functionaris heeft eveneens de hoop uitgesproken dat het vertrek van Mubarak geen invloed heeft op de vrede tussen Egypte en zijn land.

Premier Rutte vindt dat het vertrek van president Mubarak de wil van het Egyptische volk weerspiegelt. We zijn getuige van een historische gebeurtenis, zei hij in een eerste reactie.

Democratische verkiezingen

President Sarkozy hoopt dat Egypte snel democratische verkiezingen houdt. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon wil dat er vrije en eerlijke verkiezingen komen.

EU-buitenlandcoördinator Ashton heeft gezegd het besluit van Mubarak te respecteren. Ze hoopt dat er nu een breed samengestelde regering komt en heeft hulp van de Europese Unie toegezegd.

Tegoeden bevroren

Zwitserland heeft als reactie op het vertrek van Mubarak diens buitenlandse tegoeden bevroren. Mubarak en zijn familie hebben de afgelopen decennia een fortuin vergaard. In veel wereldsteden hebben zij vastgoed in bezit.

STER reclame