Kabinet reserveert 10 miljoen voor Q-koortspatiënten

Geiten worden ingeënt tegen q-koorts ANP

Het kabinet reserveert 10 miljoen euro voor de zorg voor Q-koortspatiënten en onderzoek naar de ziekte. Het kabinet reageert daarmee op de adviezen van Q-support, de Nationale ombudsman en BrabantAdvies.

Het bedrag is geen compensatie of schadevergoeding maar "een vorm van tegemoetkoming als gebaar ter erkenning van de grote gevolgen die Q-koortspatiënten hebben ondervonden", zoals de uitgebreide omschrijving van het kabinet luidt.

Van het geld wordt in ieder geval de komende twee jaar het Steun- en adviespunt Q-koorts (STAP) betaald. STAP wordt een landelijke vraagbaak voor maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en consulenten in gemeenten met Q-koortspatiënten.

Ook gaat er geld naar een leerstoel voor dierziekten en volksgezondheid en naar de database over chronische Q-koorts en Q-koorts-onderzoek. Het volgende kabinet moet meer maatregelen uitwerken.

Erkenning

Vorig jaar stelden ongeveer 300 Q-koortspatiënten de overheid aansprakelijk wegens nalatigheid nadat de ziekte in 2007 was uitgebroken op een geitenboerderij in Brabant. De rechter oordeelde in januari dat de overheid niet tekort is geschoten en dus geen schadevergoeding hoeft te betalen.

De patiënten gingen in hoger beroep. Bert Brunninkhuis van de patiëntenvereniging Question vindt deze handreiking van het kabinet teleurstellend: "We zijn hier al tien jaar mee bezig maar er staan geen definitieve toezeggingen in de brief. Het probleem wordt weer doorgeschoven naar het volgende kabinet."

Nationaal ombudsman Reinier van Zutphen schreef in maart in zijn rapport dat los van deze schuldvraag Q-koortspatiënten een excuus en meer erkenning verdienen van de overheid. Erkenning zou veel patiënten helpen bij de acceptatie van hun ziekte, zegt hij.

Duizenden mensen ziek

Tijdens de Q-koortsepidemie werden duizenden mensen ziek. In 2006 waren het nog maar enkele sporadische gevallen, de meeste mensen werden ziek tussen juli 2007 januari 2010. Voor zover bekend zijn er 74 mensen overleden aan de ziekte.

Q-koorts is een zogeheten zoönose, een ziekte die over gaat van dier op mens. De Q-koortsbacterie wordt vooral door geiten en schapen verspreid.