Staatssecretaris verbaasd over schadevergoeding klassenfoto

De Maria Montessorischool in Den Haag Google Streetview

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs sluit niet uit dat de school, die twee islamitische kinderen een schadevergoeding moet betalen vanwege een schoolfoto, in hoger beroep gaat.

"Ik moest mijn wenkbrauwen ophalen toen ik de uitspraak van de rechter hoorde", zegt Dekker. "Ik kan mij voorstellen dat de school er nog eens naar laat kijken."

Tienduizend euro

Maandag werd bekend dat de Maria Montessorischool een schadevergoeding van vijfhonderd euro moet betalen aan twee islamitische kinderen omdat zij vanwege het Offerfeest niet op de klassenfoto stonden.

De school had de fotograaf per ongeluk gepland op de dag van het Offerfeest. Het was bij de school bekend dat de twee islamitische kinderen dan vrij zouden nemen. De directie zegt dat de afspraak niet meer kon worden verzet en dat alles is gedaan om de nadelen weg te nemen.

De moeder van de kinderen stapte naar de rechter en eiste tienduizend euro. De kantonrechter vond dat te veel, maar was wel van oordeel dat de school onderscheid tussen leerlingen had gemaakt. Dat is in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling.

Heftig

Dekker vindt het "heel heftig" dat het zo ver is gekomen dat de ouders en de school tegenover elkaar zijn komen te staan. "Dan praat je het uit en ga je niet onmiddellijk naar de rechter", zegt hij.

Hij wil geen oordeel geven over de uitspraak van de rechter anders dan dat die hem heeft verbaasd, en dat hij zich kan voorstellen dat de school zich er niet bij neerlegt.