Trump en Macron bij hun afscheid
NOS NieuwsAangepast

Trump en Macron sluiten ontmoeting af met langdurige handdruk

In Parijs heeft de Amerikaanse president Trump afscheid genomen van zijn Franse ambtgenoot Macron met een handdruk waar geen einde aan leek te komen. Trump woonde de parade ter gelegenheid van de nationale Franse feestdag Quatorze Juillet bij. Hij was eregast.

Macron bedankte in een afsluitende toespraak de Verenigde Staten voor hun hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog. "Niets zal ons ooit scheiden", zei Macron. Daarna omhelsden de presidenten elkaar kort, maar schudden elkaar langdurig de hand. Toen de een aanstalten maakte de hand los te laten, hield de ander de hand weer steviger vast. Ook de presidentsvrouwen deden mee aan dat ritueel.

Het handenschudden tussen Macron en Trump heeft al een geschiedenis. Op hun eerste ontmoeting, op de NAVO-top van eind mei in Brussel, trof Trump in Macron een president die zich op een ferme handdruk had voorbereid. Trump had bij eerdere ontmoetingen met topleiders verbaasd met langdurige, stevige handdrukken, waarbij hij zijn gesprekspartner naar zich toe trok.

In Brussel was het Macron die Trumps hand gedurende zes lange seconden niet losliet en daarbij flink kracht zette. De kaken gingen op elkaar, de gezichten verstrakten. "Dat was het moment van de waarheid", zei Macron erover in de krant Journal au Dimanche.

Gisteravond was tijdens een persconferentie na een dag vol gesprekken al duidelijk dat de twee elkaar mogen. Correspondent Frank Renout omschreef de twee als een verliefd stelletje naast elkaar op de bank. Macron hield niet op Trump te bedanken voor zijn komst en Trump was vol lof over Frankrijk en Parijs.

Trump mocht tijdens de parade plaatsnemen op de eretribune, waar te zien was hoe hij applaudisseerde tijdens de uren durende parade. Aan de parade deden ook Amerikaanse militairen mee die naar Trump salueerden.

Parijs viert 'quatorze juillet' en herdenkt aanslag Nice

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl