NOS NieuwsAangepast

Easyjet richt zustermaatschappij op in Oostenrijk vanwege brexit

De Britse budgetmaatschappij Easyjet richt een zustermaatschappij op in Oostenrijk. Het bedrijf opent een hoofdkantoor in Wenen en hevelt een deel van de vloot over. Op die manier wil de maatschappij de nadelige gevolgen van de brexit omzeilen.

Het hoofdkantoor van Easyjet is gevestigd in Luton bij Londen. Een Brits vertrek uit de Europese Unie zou grote gevolgen kunnen hebben voor het vrije vliegverkeer tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.

Een van de scenario's is dat Groot-Brittannië met iedere Europese lidstaat opnieuw onderhandelt over landingsrechten, exploitatievergunningen en eigendomsregels. Daarnaast zou Easyjet zonder een Europese vergunning mogelijk niet meer kunnen vliegen tussen Europese landen.

"We willen de uitkomst van de brexit-gesprekken niet afwachten", zegt een woordvoerder van Easyjet.

'De beste wint'

Na verkennende gesprekken met verschillende Europese landen, koos de vliegmaatschappij voor EU-lidstaat Oostenrijk. Dat land let volgens de budgetmaatschappij goed op de Europese veiligheidsregels en heeft ervaring met andere grote vliegmaatschappijen.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern benadrukte in een verklaring dat de keuze van Easyjet niets te maken heeft met belastingontwijking. "De beste heeft gewonnen", zei hij.

Banen

De 6000 Britse medewerkers van Easyjet hoeven niet te vrezen voor hun baan. De meeste activiteiten blijven gevestigd op het hoofdkantoor in Luton, zegt de woordvoerder. "Het hoofdkantoor in Wenen wordt niet groot, maar er zullen wel mensen aan het werk gaan."

Daarnaast is veel personeel nodig voor de registratie van vliegtuigen in Oostenrijk. Ruim 100 van de in totaal 252 Easyjet-toestellen worden overgeheveld. Dat is een enorme operatie. Bij die vliegtuigen moet de administratie worden bijgewerkt, maar ook de gegevens op bijvoorbeeld de romp en reddingsvesten.

Momenteel werken in Europa zo'n 4000 mensen voor Easyjet, van wie een deel op het kantoor van het andere zusterbedrijf van Easyjet: Easyjet Zwitserland. Dat land is geen lid van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl