De hulpdiensten op zoek na vermisten na het ongeluk, foto van 11 maart

Roeiongeluk Huissen was noodlottig ongeval

Het incident in maart op de Nederrijn bij Huissen, waarbij drie roeiers om het leven kwamen, was een noodlottig ongeluk. Er is geen menselijke fout gemaakt, zegt voorzitter Metz van roeivereniging Jason, naar aanleiding van berichtgeving van De Gelderlander erover.

De roeivereniging heeft zelf een onderzoek uitgevoerd naar het ongeluk. Daaruit blijkt dat het ongeval gebeurde door een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Grote golf

Op 11 maart waren vijf mensen aan het roeien op de Nederrijn, toen hun boot werd getroffen door een boeggolf van een binnenvaartschip dat langs was gevaren.

De roeiboot botste tegen een duwbak die in het water lag en de boot en inzittenden verdwenen onder het water. Drie van de vijf inzittenden kwamen om het leven.

Sterke stroming

Uit het onderzoek van Jason blijkt dat tijdens het ongeluk de stroming in de Nederrijn erg sterk was, doordat de stuw bij Driel openstond. Verder waren de roeiers de Nederrijn overgestoken om een veerpont te ontwijken. Daardoor roeiden zij aan de kant van de duwbakken.

Volgens De Gelderlander hadden de drie slachtoffers een reddingsvest aan dat zichzelf opblaast zodra het in aanraking komt met water. Twee van de drie kwamen door de opwaartse druk vast te zitten onder de duwbak, waar zij verdronken. De derde kon wel loskomen, maar hij overleed later in het ziekenhuis.

Ook het Openbaar Ministerie heeft de zaak onderzocht. Het OM concludeert dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en heeft het dossier daarom gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl