Uschi Freitag en Inge Jansen in actie bij het EK synchroonspringen AFP

Na het afscheid van Rio-ganger Uschi Freitag leek het voorlopig gedaan met de opmars van het Nederlandse schoonspringen. Maar niets is minder waar. Inge Jansen, die jarenlang een synchroonduo vormde met Freitag, ging op zoek naar een nieuwe partner en vond die in de persoon van de 19-jarige Daphne Wils.

Tijdens het EK, vorige maand in Kiev, was de kersverse combinatie meteen al goed voor brons. Komende week komen Jansen en Wils in actie op het WK in Boedapest. "We kijken er allebei met een grote glimlach op terug", vertelt Jansen over de bronzen dag in Kiev. Met haar 23 jaar is zij de routinier in de nieuwe succescombinatie. Toch verscheen ook zij nerveus aan de start van het EK.

Wils: "Tijdens de wedstrijd hebben we heel veel met elkaar gepraat om te zorgen dat we niet zo zenuwachtig op de plank zouden staan." Ze drukten elkaar op het hart om het hoofd koel te houden en te vertrouwen op hun vele jaren van training. "Het is er heel mooi uitgekomen", geniet Jansen.

Dezelfde stijl van springen

Na de beslissende vijfde sprong vielen Wils en Jansen elkaar in de armen in de wetenschap dat ze een bijzondere prestatie hadden geleverd. "We waren superblij. Bondscoach Balasz Ligart stond te springen en riep: jaaa, we hebben het eindelijk", vertelt Jansen over de emoties in Kiev. Toch is het EK-succes bovenal een startpunt. Wils: "Het geeft aan dat we ergens aan zijn begonnen waar we heel goed in kunnen worden. Dat is fijn om te weten."

De kracht van de combinatie Jansen-Wils schuilt vooral in de stijl van springen. Jansen: "We springen beiden zeer elegant. Daar steken we veel energie in, omdat we weten dat we daar punten kunnen halen. Dat maakt ons zo goed in synchroon. Plus het feit dat we allebei even groot zijn en dezelfde lichaamsbouw hebben. Dat heeft heel veel voordeel voor ons."

'Op wereldniveau moeilijk te zeggen'

Tegelijkertijd is er voor het duo nog genoeg ruimte voor verbetering. "Technisch zit het wel goed. Maar het is vooral nog wennen aan elkaar. Ik moet wennen aan een nieuwe partner. En Daphne springt voor het eerst op dit niveau synchroon", zegt Jansen.

Voor Wils, bij wie de focus altijd op individueel springen lag, was dat een flinke omschakeling. "Je mag eigenlijk niet naar je synchroonpartner kijken. Dat vind ik heel lastig, omdat er op precies hetzelfde moment iemand naast je springt. Dat is echt wennen."

Een maand na het succes op het EK dient zich voor Wils en Jansen alweer een nieuwe uitdaging aan, het WK komend weekeinde in Boedapest. "Op wereldniveau is het heel moeilijk te zeggen wat er mogelijk is", zegt Jansen. "Springen blijft een momentopname. Ik heb er zeker vertrouwen in dat we de finale kunnen halen. En dan is het de vraag wat we daarin kunnen presteren."

STER reclame