Israëlische veiligheidstroepen patrouilleren op de Tempelberg
NOS NieuwsAangepast

Twee politiemensen gedood bij aanslag in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn twee politiemensen doodgeschoten bij een aanval in de Oude Stad. Een derde agent raakte gewond. De drie daders zijn door Israëlische veiligheidstroepen doodgeschoten.

De daders zijn Israëliërs uit de Arabische stad Umm al-Fahm, in het noorden van Israël. De drie komen uit één familie en hadden geen strafblad.

De vermoorde politiemensen waren ook Arabische Israëliërs afkomstig uit het noorden van het land.

Selfie

De schietpartij was bij de Leeuwenpoort, een van de toegangspoorten van de Tempelberg. De drie openden daar het vuur op een groep Israëlische politiemensen en gingen ervandoor. De veiligheidsagenten renden achter hen aan en schoten de aanvallers neer.

De aanvallers hadden volgens de politie automatische geweren, een handvuurwapen en messen bij zich. Ze zouden ook hebben geprobeerd om mensen neer te steken.

Voor de aanslag hadden de daders een selfie gemaakt voor een moskee op de Tempelberg. Die plaatsten ze op internet met de tekst "vanaf nu zal de dag nog mooier zijn" erbij.

Grootmoefti

Het Amerikaanse persbureau AP meldt op basis van familieleden dat een prominente moslimgeestelijke is meegenomen door de politie. De man, Mohammed Hussein, is als grootmoefti de belangrijkste geestelijke in Jeruzalem.

Het is niet duidelijk waarom de politie hem heeft meegenomen. Het zou wel verband houden met het schietincident.

In 2013 werd Hussein ook verhoord door de politie. Toen gebeurde dat na onrust in de Oude Stad. Na een paar uur werd hij weer vrijgelaten.

De aanhouding leidde destijds tot veel ophef. Met name van Palestijnse en Jordaanse kant werd het verhoor afgekeurd.

Twee politiemensen gedood bij aanval in Jeruzalem

Het is volgens correspondent Ankie Rechess opvallend dat de daders met vuurwapens de Tempelberg op wisten te komen. Meestal zijn er strenge veiligheidscontroles bij de Leeuwenpoort. De Israëlische politie onderzoekt nog of ze de wapens mee hadden genomen, of dat de wapens al verstopt waren in de Oude Stad.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist. De tv-zender van Hamas, al-Aksa, zou de aanslag "heroïsch" hebben genoemd, maar Hamas heeft niet gezegd erachter te zitten.

De Palestijnse president Abbas heeft de aanslag veroordeeld en zegt al het geweld af te wijzen, van beide zijden, zeker op religieuze plekken.

De schietpartij leidt tot een gespannen situatie in Jeruzalem, zegt Rechess. Omdat het vrijdag is, waren er duizenden Palestijnen naar de Tempelberg gekomen voor het ochtendgebed.

Tempelberg dicht

Het hoofd van de Israëlische politie heeft de Tempelberg laten sluiten. Alle poorten naar de Oude Stad zijn dicht en het gebied is ontruimd. De vrijdaggebeden op de berg zijn afgelast.

De laatste keer dat de vrijdaggebeden op de Tempelberg werden afgelast, was in 1990, tijdens de eerste intifada.

"De aanval van vandaag is een ernstig incident", zegt minister Erdan van Openbare Veiligheid. "We zullen de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg en omgeving opnieuw onder de loep moeten nemen."

Tempelberg Jeruzalem met de Leeuwenpoort

Correspondent Ankie Rechess zegt dat het lang geleden is dat er een aanval is uitgevoerd met automatische geweren. De laatste tijd waren er voornamelijk steekpartijen en andere individuele acties.

"Iedereen vraagt zich af of dit het begin is van een nieuwe fase van geweld", zegt Rechess.

Volgens het Israëlische radiostation Reshet Bet houden ook de veiligheidsdiensten rekening met een nieuwe escalatie van geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl