Gevel Hilton Schiphol moet worden vervangen wegens brandgevaar

Het hotel won vorig jaar een prestigieuze prijs ANP

Een deel van de gevel van het Hilton-hotel bij Schiphol wordt de komende maanden vervangen. Volgens de NRC bestaat de gevel voor een groot deel uit brandgevaarlijke panelen.

Het hotel is eigendom van Schiphol Real Estate, de vastgoedtak van de luchthaven. Schiphol noemt de berichtgeving van de krant onzorgvuldig, onvolledig en onjuist.

Het hotel werd anderhalf jaar geleden geopend. De krant hoorde deze week van Hongaarse bouwvakkers dat zij de gevelplaten moeten vervangen vanwege brandgevaar. Volgens Schiphol is de veiligheid van de hotelgasten nooit in het geding geweest.

Norm

Volgens een woordvoerder van Schiphol Real Estate gaat het om een aantal gevelpanelen die niet aan de wettelijke norm voldoen. Deze worden vervangen door panelen die wel in orde zijn.

Een jaar geleden bleek dat de leverancier van de platen iets anders had geleverd dan de afspraak was. Schiphol schakelde daarop een brandveiligheidsexpert in. Die heeft tegen de NRC gezegd dat de veiligheid van het hotel "niet in het geding is".

Extra maatregelen

Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat er desondanks extra maatregelen zijn genomen om een eventuele brandhaard te signaleren. Zo wordt de gevel in de gaten gehouden met camera's. Ook is het evacuatieprotocol aangescherpt.

Met de vergelijking die de NRC trekt met de brand in de Glenfelltoren in Londen heeft Schiphol grote moeite. "De gevel van de bewuste flat in Londen is totaal onvergelijkbaar en het Hilton was en is brandveilig." In een persbericht noemt Schiphol de vergelijking "zeer betreurenswaardig en stemmingmakerij".