Trump en Macron voor de gezamenlijke persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Macron en Trump werken aan plan voor toekomst van Syrië

Frankrijk en de Verenigde Staten werken samen aan een routekaart voor Syrië na de oorlog. Dat zei de Franse president Macron na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump in Parijs.

"We hebben onze diplomaten gevraagd om te werken aan een concreet plan voor de toekomst van Syrië", zei Macron in de afsluitende gezamenlijke persconferentie. Volgens Macron komt de uitvoering van het plan in handen van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad; China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Volgens Trump wordt er gewerkt aan een nieuw staakt-het-vuren in een bepaald gebied in Syrië. Welk gebied hij bedoelde, zei hij niet.

Klimaatakkoord

Ook het klimaatakkoord van Parijs kwam ter sprake tijdens de ontmoeting tussen Macron en Trump. Vorige maand maakte Trump bekend dat de VS uit het akkoord stapt, maar nu leek hij zich bereid te tonen om die beslissing te heroverwegen.

"De VS moet een leider zijn op het gebied van milieubescherming", zei Trump op de persconferentie. "Er kan van alles gebeuren met betrekking tot het klimaatakkoord. We zullen wel zien wat er gebeurt." Macron zei dat hij ondanks de meningsverschillen met de VS wil blijven praten met Trump over afspraken over het klimaat.

Russische advocaat

Op de vraag van een journalist over de ontmoeting van Trumps zoon met een Russische advocaat nam de president het opnieuw op voor zijn zoon. "Mijn zoon is een geweldige man en hij heeft gesproken met een Russische advocaat die niets te maken heeft met de Russische regering." Afgelopen nacht nam Trump het ook al op voor zijn zoon in een interview met persbureau Reuters.

The New York Times onthulde deze week dat de oudste zoon van Trump in een mail van een bevriende bemiddelaar te horen had gekregen dat de Russische regering de campagne van zijn vader wilde helpen. De Russische advocate zou Trump jr. belastende informatie over Hillary Clinton kunnen geven. Op de persconferentie herhaalde Trump dat de ontmoeting geen consequenties heeft gehad.

Noodzakelijk

Voor de ontmoeting met Trump had Macron gezegd dat het "vanzelfsprekend en noodzakelijk" is om de banden met de VS te onderhouden. Op een persconferentie samen met de Duitse bondskanselier Merkel eerder vandaag benadrukte Macron dat hij teleurgesteld is in de beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Ook Merkel zei dat ze het een betreurenswaardige beslissing vindt, maar dat het belangrijk is om met de VS in gesprek te blijven.

14 juli

Trump zal morgen op de Franse nationale feestdag 14 juli de militaire parade bijwonen. De Fransen herdenken dan de bestorming van de Bastille in 1789, een keerpunt in de Franse revolutie.

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de Verenigde Staten zich mengden in de Eerste Wereldoorlog. Dat is de reden dat de Amerikaanse president heeft toegezegd dat hij aanwezig is bij de parade. Daar doen dit keer ook Amerikaanse militairen aan mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl