Aru met grote glimlach: was een heel moeilijke dag

Dankzij een gewiekste tempoversnelling in de laatste meters van de twaalfde etappe is Fabio Aru de nieuwe leider in de Tour de France. "Deze gele trui is een van de mooiste dingen die me kon overkomen", zei de Italiaan na afloop dolblij.

Aru eindigde in de Pyreneeënrit naar het wintersportplaatsje Peyragudes als derde, vlak achter etappewinnaar Romain Bardet en Rigoberto Uran, en twintig tellen eerder dan Chris Froome, die daardoor zijn leiderstrui moet afstaan en een plaats zakt in het algemeen klassement. Het verschil tussen Aru en de Brit bedraagt nu zes seconden.

Het is voor Aru de eerste keer dat hij het geel krijgt omgehangen. Over zijn kansen om die trui volgende week zondag naar Parijs te brengen, bleef hij voorzichtig. "Dat wordt niet makkelijk, maar we gaan voor het maximaal haalbare. Morgen wordt ook een zware dag", sprak hij.

Bardet en Uran voorkwamen dat de Astana-renner twee keer het podium op mocht. "Ik ging al op 350 meter van de finish aan. Dat deed ik om een vroege selectie te maken. Bardet was heel sterk, hij heeft het goede moment gekozen", vertelde Aru over de finale.

De samenvatting: Froome verliest geel, Bardet wint etappe

Froome kon na afloop niets anders dan zijn meerdere erkennen in zijn Italiaanse uitdager. "De finale was zwaar. Er zijn geen excuses. Ik had simpelweg de benen niet om het af te maken", zei de Brit.

"Ik kan niets anders dan Bardet feliciteren met zijn dagzege, en Aru met zijn gele trui", klonk het na afloop sportief uit de mond van Froome, die na acht dagen in het geel weer het wit van zijn ploeg Sky zal moeten aantrekken.

Froome's ploegleider Servais Knaven sprak van een verrassende dag. "We hadden alles onder controle, tot de laatste 400 meter. Hij moet gewoon erkennen dat de anderen sterker waren."

Vrijdag krijgt de ploeg in de bergetappe naar Foix de kans om de gele trui terug te veroveren, iets wat de ploeg zeker niet zal nalaten. "We gaan weer proberen om koers te maken", aldus Knaven.

STER reclame