ANP

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat er geen concrete dreiging van een aanslag is tijdens het EK vrouwenvoetbal, dat van 16 juli tot 6 augustus in Nederland wordt gehouden. Wel worden extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de stadions, omdat mensen mogelijk op ideeën kunnen zijn gebracht.

Gisteren dook via SITE Intelligence Group een bericht op waarin IS-sympathisanten worden opgeroepen om een aanslag te plegen tijdens de wedstrijd Engeland-Schotland op 19 juli in Utrecht.

Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof ANP

"We weten dat het toernooi gewoon door kan gaan", zegt Schoof tegen de NOS. "Het bericht was een oproep tot een aanslag en we constateren nu dat er geen concrete aanslagdreiging is. We hebben geen informatie over een ophanden zijnde aanslag en zien ook geen voorbereidingshandelingen daarvoor."

De autoriteiten nemen wel extra zichtbare en onzichtbare maatregelen rond de wedstrijden van het EK. Schoof: "Mensen zien meer politie en we verscherpen de toegangscontrole bij het stadion. Dat is voldoende. En als de situatie verandert, dan communiceren we dat en nemen we de maatregelen die daarbij horen."

Preventief fouilleren

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat de politie onder meer preventief mag fouilleren in de omgeving van het stadion. Ook worden verschillende straten afgesloten.

Volgens Van Zanen moet het EK vooral "een mooi feest zijn, waar iedereen veilig naar toe kan". Hij zegt dat alle activiteiten gewoon doorgaan.

STER reclame