Kardinaal Bertone
NOS NieuwsAangepast

Vaticaan klaagt twee ziekenhuisfunctionarissen aan

Het Vaticaan heeft de oud-directeur en een penningmeester van het Vaticaans kinderziekenhuis Bambino Gesù in Rome aangeklaagd. De twee worden verdacht van het wegsluizen van geld.

De verdachten zouden in 2013 en 2014 422.000 euro van het ziekenhuis hebben gebruikt voor de renovatie van een appartement van een prominent kardinaal, Bertone. Hij was minister van Buitenlandse Zaken onder paus Benedictus en gold als een van de machtigste mensen in het Vaticaan. Huidig paus Franciscus zette hem na acht maanden uit zijn functie. Een paar weken na zijn vertrek begon de renovatie van het appartement.

Een bron in het Vaticaan zegt tegen persbureau Reuters dat de aanklacht tegen de twee hooggeplaatste functionarissen laat zien dat het Vaticaan ook gevoelige zaken wil behandelen. De twee riskeren celstraffen tot vijf jaar.

Imagoschade

Een advocaat van de kardinaal zei eerder dat die nooit om geld voor de renovatie had gevraagd. Ziekenhuisfunctionarissen verklaarden daarna dat hij 150.000 euro aan het ziekenhuis had gedoneerd, als vergoeding voor de imagoschade. De kardinaal zelf wordt nu niet verdacht.

Het is niet het eerste schandaal in het Vaticaan van de afgelopen weken. Twee weken geleden werd de derde man het Vaticaan beschuldigd van seksueel misbruik. Twee dagen later stuurde paus Franciscus een Duitse kardinaal naar huis, maar een reden daarvoor is niet gegeven. Mogelijk heeft het te maken met de slechte relatie tussen de paus en de kardinaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl