NOS NieuwsAangepast

Afvaldumpverbod rond zwaar vervuilde Ganges

Een Indiase rechtbank voor milieuzaken heeft een verbod afgekondigd voor het dumpen van afval rond de Ganges. Wie binnen 500 meter van de zwaar vervuilde rivier toch vuilnis achterlaat, riskeert een boete tot bijna 700 euro.

Het verbod geldt voor het 500 kilometer lange deel van de Ganges tussen de Indiase steden Haridwar en Kanpur.

De rechtbank bepaalde ook dat de honderden leerlooierijen in Kanpur moeten verdwijnen. De Ganges raakt ernstig vervuild door de chemicaliën die de leerlooierijen in de rivier lozen.

Aangevochten

Uitspraken van de speciale rechtbank voor milieuzaken (National Green Tribunal) zijn wettelijk bindend. Wel worden de regels vaak aangevochten bij hogere rechtbanken en het Indiase hooggerechtshof.

De Ganges is een heilige rivier voor de overwegend hindoe-bevolking van India. Ze geloven dat ze van zonden bevrijd worden als ze erin baden. Behalve door afval en chemicaliën wordt het water ook vervuild door rioolwater en doordat veel lijken in de rivier worden achtergelaten.

Speerpunt premier Modi

Premier Modi maakte een speerpunt van het schoner maken van de Ganges. Toch slaagde hij er de afgelopen jaren niet in om de waterkwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Ook Nederland zette zich in om de rivier op te schonen. Een schoonmaakprogramma dat tot 2005 liep, had geen succes. Twee jaren geleden spraken premier Rutte en Modi af dat Nederland opnieuw gaat helpen met het schoonmaken van het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl