Toch geen grote boete voor Amsterdams Airbnb-bedrijf

Airbnb trekt vooral rolkoffers en rugzaktoeristen ANP

Gemeente Amsterdam heeft een boete van 150.000 euro wegens illegale verhuur van woningen aan toeristen ingetrokken. Sleutelbedrijf Iamb&b kreeg de boete in februari omdat het bedrijf zou meewerken aan de illegale verhuur van elf appartementen in een pand in de Kerkstraat.

Iamb&b maakte meteen al bezwaar tegen de boete en krijgt nu gelijk van de gemeente. Het bedrijf heeft geen woningen illegaal aan de woningvoorraad onttrokken en daarom is de boete ingetrokken.

Iamb&b zet namens eigenaren woningen op Airbnb en ontvangt gasten voor de overdracht van de sleutel, in ruil voor een deel van de huuropbrengst. "Wij werken altijd binnen de regels", zegt Dirk Minnebo van Iamb&b. "Fijn dat de gemeente tot dezelfde conclusie is gekomen."

Geen woningen

In dit geval ging het om een pand dat volgens Iamb&b een voormalige bedrijfsruimte was, die al 30 jaar geleden was getransformeerd tot appartementenhotel. Omdat er dus geen woningen in zaten, was er ook geen sprake van woningonttrekking. Voor woningen geldt dat die maximaal 60 dagen per jaar via sites als Airbnb verhuurd mogen worden.

De eigenaar van het pand kreeg ook 150.000 euro boete en ging ook in beroep daartegen. Die procedure loopt nog.