Andy Murray bij de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Murray zet journalist op zijn plek die de Williams-zussen vergeet

Vrouwelijke winnaars vergeten in de topsport: het is de laatste tijd vaker voorgekomen. Ook gisteren was er een ongemakkelijk moment tijdens een persconferentie met tennisser Andy Murray.

Een journalist zei dat Sam Querrey de eerste Amerikaan is sinds 2009 die in de halve finale van een grandslamtoernooi staat. "Male player", corrigeerde Murray de journalist, die voorbij ging aan het vrouwentennis en dus ook aan onder anderen Serena Williams, die de afgelopen jaren verschillende grandslamtitels won.

De correctie is te zien in onderstaande video die door Wimbledon werd gedeeld op Twitter.

Op social media wordt Murray geprezen, omdat hij mannen en vrouwen in sport gelijk zou behandelen.

Het is niet de eerste keer dat vrouwelijke winnaars worden vergeten in de topsport. Toen Tom Dumoulin de Giro op zijn naam schreef, berichtten veel media dat hij de eerste Nederlander was die deze wedstrijd won. Maar dat klopte ook niet: Marianne Vos was de eerste. Ze won de Giro voor het eerst in 2011 en vervolgens ook in 2012 en 2014.

Later ontstond er ook nog kritiek op gemeente Amsterdam over een huldiging. De Ajax-vrouwen kregen na het behalen van de landstitel geen huldiging, terwijl dit voor de Ajax-mannen wel zou gelden. Fans begonnen een petitie, maar een huldiging kwam er nooit.

Helaas wordt vrouwensport nog steeds vaak als een ondergeschoven kindje gezien.

Marianne Vos

Doordat vrouwen niet worden genoemd kan een beeld ontstaan dat ze minder belangrijk worden gevonden binnen de topsport, zei Vos eerder daarover in het AD: "Helaas wordt vrouwensport nog steeds vaak als een ondergeschoven kindje gezien. Maar wie zegt dat dit geen topsport is, moet eens een dagje meelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl