AFP

Een overwinning voor Google in Frankrijk. Een rechter heeft besloten dat het bedrijf een naheffing van 1,11 miljard euro niet hoeft te betalen. Volgens de Franse fiscus moet de internetgigant dit bedrag betalen over de periode 2005-2010.

De Belastingdienst vindt dat het bedrijf belasting moet betalen omdat het hoofdkantoor in Californië en het internationale kantoor in Ierland advertenties in Frankrijk hebben verkocht; over de inkomsten zou belasting moeten worden betaald aan de Franse schatkist. Google is al zes jaar met de fiscus hierover in gesprek.

Niet zelfstandig genoeg

De Franse rechter stelt dat Google's afdeling in Frankrijk niet zelfstandig genoeg kan opereren en dat daardoor niet verwacht kan worden dat dit onderdeel belasting afdraagt. Er is daarnaast geen permanente vertegenwoordiging op het gebied van advertentie-verkoop, concludeert de rechter. De fiscus gaat tegen de uitspraak in beroep.

"De uitspraak verrast mij niet", zegt Stef van Weeghel, hoogleraar Belastingrecht aan de UvA. "Dit heeft alles te maken met hoe Google in elkaar zit."

"Het bedrijf verkoopt advertenties", legt hij uit. "Daarvoor hoef je in de landen waar het actief is geen fysieke vestiging te hebben. Het bedrijf heeft wel kantoren in diverse landen, maar die doen vaak beperkte verkoop en de winst die daaruit voorkomt is niet zo significant."

Gestrekt been

Daarnaast wijst Van Weeghel erop dat de fiscus in Frankrijk niet, zoals in Groot-Brittannië het geval was, een compromis wilde sluiten. "Het land is er met gestrekt been ingegaan en wilde geen akkoord sluiten." Volgens de hoogleraar kan dit een precedent scheppen in andere Europese zaken voor het bedrijf. "Dit is voor Google een belangrijke overwinning."

Van Weeghel benadrukt dat deze zaak niet mag worden vergeleken met die van Starbucks en Apple. "Die bedrijven hebben voor hun distributie wel fysieke locaties nodig, dus daar gaat de vergelijking niet op."

Google heeft de afgelopen jaren met meerdere EU-landen problemen gehad over hoeveel belasting het betaalt. Begin 2016 trof het bedrijf een schikking met Groot-Brittannië om 147 miljoen euro aan belasting te betalen. Volgens het bedrijf was dit geen schuldbekentenis, maar wil het er gewoon zeker van zijn dat het de juiste belastingen betaalt. Onlangs legde de Europese Commissie Google een boete op van 2,42 miljard euro, maar die zaak had niks met belastingen te maken.

STER reclame