De backpackreis van Lisa door Afrika
Aangepast

Reisje naar Afrika geboekt? Je bent niet meer de enige

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

Steeds meer mensen boeken een reisje naar een land in Afrika. Het internationale toerisme naar het continent is volgens de Verenigde Naties sinds de jaren 90 meer dan verdubbeld en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar meer groeien. Daarmee is Afrika een van de snelst groeiende toeristenbestemmingen geworden.

De grote massa toeristen gaat nog altijd naar Noord-Afrika (denk aan de resorts in Marokko, Egypte en Tunesië) en naar Zuid-Afrika. Die landen trekken in totaal 64 procent van alle toeristen die naar Afrika reizen.

Maar er zijn ook een paar landen die wellicht minder voor de hand liggen waar veel mensen naartoe reizen, denk bijvoorbeeld aan Sudan, Rwanda, Malawi en Nigeria. Hieronder een overzicht van de meest bezochte landen op het continent, naar grootte van het aantal toeristen dat er aankomt:

De groei van het toerisme is ook te danken aan het regionale toerisme: vier op de tien toeristen komen uit Afrika zelf. Zij komen om zaken te doen, voor medische zaken, om korte tijd te werken en om te shoppen.

Dat merkt ook correspondent Elles van Gelder, die in Zuid-Afrika woont. "Veel bezoekers komen uit de buurlanden, zoals Zimbabwe en Mozambique. Zij bezoeken familie, doen hier boodschappen of kijken of ze hier kunnen werken. Maar er zijn ook Afrikaanse bezoekers uit rijkere landen die naar Zuid-Afrika komen om te shoppen in een van de luxere winkelcentra. Zo komen vrouwen uit Nigeria bijvoorbeeld vaak speciaal voor de luxe kleding- en tassenmerken."

Backpacken door Rwanda

Ook vanuit Nederland lijkt Afrika een steeds populairdere vakantiebestemming te worden. Volgens de KLM groeit het aantal geboekte vluchten naar het continent. Sinds kort vliegen ze om die reden ook rechtstreeks naar Windhoek in Namibië, Luanda in Angola, Freetown in Sierra Leone en Monrovia in Liberia.

Een van die Nederlandse toeristen was Lisa Bloemendaal, die met haar vriend drie maanden door Afrika trok. Ze bezochten onder meer Tanzania, Zambia, Rwanda, Uganda en Malawi.

De backpackreis van Lisa door Afrika

Vooral Rwanda maakte indruk. "We waren gewoon heel erg benieuwd hoe het land ervoor stond nadat er zoiets verschrikkelijks was gebeurd", vertelt Lisa, doelend op de genocide in 1994. "We zijn er ook meer over gaan lezen in aanloop naar de reis."

"Het was bijzonder om te zien hoe het land opnieuw is opgebouwd en hoe de mensen weer naast elkaar hebben leren leven", concludeert ze. "Daarbij was Rwanda het best georganiseerd van alle landen die we hebben bezocht, als toerist is dat heel fijn. En de mensen zijn heel aardig. Zij zijn zich bewust van hun geschiedenis en zijn blij als toeristen er komen en zien dat Rwanda meer is dan een land waar genocide plaatsvond."

De backpackreis van Lisa door Afrika

Rwanda doet zelf ook veel om een aantrekkelijke toeristische bestemming te worden. Ze breiden bijvoorbeeld hun safaripark uit, om te kunnen concurreren met andere landen. "Afgelopen maand nog werden er vanuit Zuid-Afrika neushoorns naar het Akagera-park gebracht", vertelt Van Gelder. "Het park bloeit als nooit tevoren en er komen steeds meer toeristen naar Rwanda."

Het groeiende toerisme is goed voor de economieën van de Afrikaanse landen, concluderen de onderzoekers van de Verenigde Naties. Er is meer werk: een op de veertien banen op het continent is nu in de toeristische sector. En dat werk wordt relatief vaak door jongeren en vrouwen gedaan, wat hun positie verbetert.

Rinus in Sudan

Rinus Hartsuijker is net terug van een wereldreis van drie jaar in een jeep, deels met zijn vriendin. Daarvan reisde hij meer dan een jaar door Afrika, onder meer door Zimbabwe, Uganda, Democratische Republiek Congo en Sudan. Dat beviel hem heel goed. "De afwisseling van volkeren en landschappen maakt Afrika ontzettend uniek", vertelt hij.

Voordat hij naar Sudan ging, ook een van de grote groeiers wat betreft toeristen, wist hij niet zo goed wat hij moest verwachten. "Sudan heeft even een flow gehad van toeristen, bijvoorbeeld vanwege de piramides", vertelt hij. "Maar die zijn afgehaakt nadat de Verenigde Staten iedereen die in Sudan was geweest, niet zomaar meer toeliet. Ik hoop van harte dat ze de travel bans opheffen, want het is echt een heel mooi land."

Sudan is niet bepaald een veilig land, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rinus ging dan ook eerst op onderzoek uit voordat hij door dit soort landen reisde. "Je leest je goed in en je hebt contact met andere reizigers", vertelt hij. "Ook mailden we vaak naar de ambassade voor de laatste stand van zaken en die waren vaak erg behulpzaam."

Zijn familie was minder blij, zeker toen hij vanwege een werkopdracht wilde doorreizen naar Congo. "Ze zeiden: doe dit niet, want we zien alleen maar verschrikkelijke dingen op het nieuws. Ik had ook een soort vooroordeel. Maar Congo is zo groot. Ja, er zijn conflictgebieden, maar het grootste deel is gewoon veilig. Ik vond het uiteindelijk ook een fantastisch land."

Natuurlijk is het niet alléén maar feest als je door de minder toeristische bestemmingen in Afrika reist. Het grootste verschil met andere landen is volgens Rinus vooral de ondoordringbare bureaucratie.

"In landen in zuidelijk Afrika gaat het allemaal nog wel redelijk soepel", vertelt Rinus. "Maar het wordt lastiger als je meer in het midden van Afrika komt. Vanaf Zimbabwe wordt het allemaal wat onzekerder: gedoe met geld, stempels en je wordt wat vaker aangehouden door de politie. Daar moet je wel mee kunnen omgaan."

Rinus met zijn jeep in Sudan

Afrika had volgens de Verenigde Naties nog veel meer toeristen kunnen trekken, maar heeft ook een aantal tegenvallers gehad. Zo kwamen er door de financiële crisis, de Arabische Lente en ebola-epidemie minder internationale toeristen naar het continent.

Toch is de verwachting dat er in de toekomst nog veel meer toeristen naar Afrika reizen, zo'n 134 miljoen in 2030. Noord-Afrika zal waarschijnlijk de belangrijkste toeristentrekker blijven, maar verwacht wordt dat ook Oost-Afrika steeds populairder gaat worden.

Deel artikel: