Voormalig FIFA-bestuurder en FBI-informant Blazer overleden

Aangepast
Chuck Blazer en FIFA-voorzitter Sepp Blatter AFP

Chuck Blazer, voormalig bestuurder van wereldvoetbalbond FIFA is woensdag op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats New York overleden. De Amerikaan, door wie de corruptie binnen de FIFA aan het licht kwam, was al enige tijd ziek.

Blazer kwam als FIFA-bestuurder in opspraak nadat hij verwikkeld was geraakt in enkele schandalen. Hij werd onder meer beschuldigd van belastingontduiking, omkoping en het aannemen van steekpenningen. Uiteindelijk biechtte hij niet alleen zijn eigen zonden op, maar vertelde hij de FBI ook over de corruptie van andere bestuurders van de voetbalbond.

Met de onthulling van Blazer, een kleurrijke verschijning die regelmatig met een papegaai op zijn schouder in het openbaar verscheen, kwam een balletje aan het rollen dat uiteindelijk ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter en enkele andere prominenten ten val bracht. De wereldvoetbalbond legde hem twee jaar geleden een levenslange schorsing op.

Gold Cup

De Amerikaan, die tussen 1990 en 2013 diverse functies bij de FIFA en de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF bekleedde, hield kantoor in een peperduur appartement in de Trump Tower in New York. Hij bleek dat betaald te hebben met geld dat bestemd was voor de ontwikkeling van het voetbal.

Alle schandalen ten spijt werd Blazer ook geroemd omdat hij erin slaagde de armlastige voetbaltak van Noord- en Midden-Amerika om te vormen tot een professionele bond. Ook wist hij meer startbewijzen voor het WK in de wacht te slepen en is hij de bedenker en oprichter van de CONCACAF Gold Cup, het tweejaarlijks kampioenschap van Noord- en Midden Amerika dat op dit moment wordt gehouden in de Verenigde Staten.

STER Reclame