Vera Pauw op de bank bij Zuid-Afrika ANP Pro Shots

Vera Pauw: het gaat gebeuren, Oranje wordt kampioen

tijd van publicatie Aangepast

Voor oud-bondscoach Vera Pauw is Nederland de grote favoriet om het EK voetbal in eigen land te winnen. "Alles wijst erop dat het nu gaat gebeuren."

Pauw somt in De Avondetappe de redenen op waarom Oranje er volgens haar met de titel vandoor gaat. "Nederland heeft op dit moment de beste ploeg. We hebben de beste aanval, iedereen is fit en het thuisvoordeel geeft vleugels."

Bovendien is de concurrentie volgens Pauw niet zo sterk als velen denken. "Noorwegen bijvoorbeeld zit in een dal", zegt ze over de tegenstander in de openingswedstrijd van zondag. "En dat geldt voor meer landen."

Pauw weet waarover ze het heeft. Ze was van 2004 tot 2010 zelf bondscoach van Nederland en werkte ook voor Schotland, Rusland en Zuid-Afrika.

Vera Pauw en Daphne Koster na een wedstrijd in 2010 ANP

In 2009 leidde ze Oranje naar de halve finales op het EK in Finland en daarmee werd het vrouwenvoetbal op de kaart gezet. "Toen zijn we de huiskamers in gekomen. Er keken twee miljoen mensen..."

Sindsdien zit het vrouwenvoetbal in de lift. "Na dat EK hebben heel veel speelsters contracten gekregen in het buitenland. En omdat ze in topcompetities spelen is het nationaal elftal ook gegroeid", zegt Pauw.

"Daarvoor speelden de internationals allemaal in Nederland en als amateur. Niemand wist van ons bestaan, totdat we opeens in die halve finale stonden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Pauw denkt dat Oranje EK gaat winnen

De KNVB gaat Pauw tijdens de opening van het EK huldigen voor haar bijdrage aan het Nederlandse voetbal. "Ik word bondsridder. Daar ben ik trots op."

Er was vorig jaar veel kritiek op de KNVB toen Pauw niet uitgenodigd werd voor de loting van het EK. "Ik hoop dat we nu weer een beginpunt hebben om samen vooruit te kunnen na alles wat er is gebeurd."

STER reclame