Conferentiezaal van de G20 in Hamburg
NOS Nieuws

Ophef in Duitse pers over buitensluiten journalisten bij G20

Tijdens de G20-top in Hamburg van eind vorige week zijn de toelatingsbewijzen ingetrokken van 32 journalisten. Vier van hen hebben in het verleden gewerkt in Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije. In de Duitse pers wordt vermoed dat Turkije de Duitse regering onder druk heeft gezet om de journalisten geen toegang meer te geven tot de G20.

De accreditaties van de journalisten werden ingenomen zonder opgaaf van redenen. Een fotograaf van het blad Der Spiegel had zijn accreditatie woensdag opgehaald, maar werd vrijdag niet meer toegelaten in het conferentiecentrum in Hamburg.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert liet weten dat de beslissing alleen op basis van Duitse inlichtingen is genomen. NOS-correspondent Jeroen Wollaars zegt dat Seibert altijd op zijn woord geloofd wordt door de Duitse media. Opmerkelijk is het daarom dat dat nu niet het geval is.

Foto's

De journalisten Chris Grodotzki en Björn Kietzmann stapten met hun verhaal naar de pers. Zij werkten samen in de buurt van Diyarbakir in Zuidoost-Turkije, waar ze foto's hadden gemaakt. Beiden werden opgepakt op beschuldiging van spionage en anderhalve dag vastgehouden. Zij denken dat die gebeurtenis in Turkije de achtergrond is van het intrekken van hun toelatingsbewijs voor de G20.

De Turkse journalist Adil Yigit, wiens accreditatie ook werd ingetrokken, wijst ook naar de Turkse regering. Hij had een foto genomen van president Erdogan met het hoofd van de Turkse geheime dienst in Hamburg. Yigit vermoedt dat de Turkse inlichtingendienst dat heeft doorgegeven aan de Duitse dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl