Man wordt beboet omdat hij zijn koelkast verhuist per trein AFP

Ga je binnenkort verhuizen? Kies dan niet voor het openbaar vervoer. Dat is de boodschap van de Australische spoorwegmaatschappij Queensland Rail. Die is het zat dat mensen meubels verhuizen per trein en zet voortaan beelden online van reizigers die dat doen.

Op de video hieronder is te zien hoe een Australische man zijn koelkast een wagon insleept.

Een bank verhuizen met de trein, dat mag niet in Australië

De spoorvervoerder geeft aan dat grote spullen in de trein niet zijn toegestaan. Kies je hier wel voor, dat kan dit een boete van 252 Australische dollar (zo'n 170 euro) opleveren.

"Het laatste dat we willen, is dat een klant zichzelf of een ander schade aanbrengt of het pad voor anderen blokkeert", zegt een woordvoerder tegen persbureau AFP. Als advies geven ze nog mee dat een verhuiswagen huren of een vriend met een busje inschakelen goedkoper is dan zo'n boete.

Hoe zit het in Nederland?

In treinen van de NS mogen goederen officieel een maximale afmeting van 85x80x50 cm hebben. "Maar als je iets hebt dat net wat groter is en je reist buiten de spits, dan zal daar niet snel bezwaar tegen worden gemaakt", zegt een woordvoerder van de NS. Of een koelkast ook is toegestaan? "Zolang je de doorgang niet hindert of het vertrekproces niet verstoort, dan wel."

STER reclame