RTV Drenthe
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Het is definitief: Hoogeveen krijgt subsidie voor ijsbaan

Na een felle strijd tussen Hoogeveen en Assen is besloten dat Hoogeveen vijf miljoen euro krijgt van de provincie Drenthe voor de bouw van een kunstijsbaan. Een meerderheid van de Provinciale Staten heeft vandaag voor de bijdrage aan Hoogeveen gekozen.

Het vraagstuk speelde jarenlang in Drenthe. De strijd begon toen duidelijk werd dat er plannen waren om de oude kunstijsbaan in Assen te sluiten. Dat is ruim een jaar geleden gebeurd.

Maar Drenthe zonder ijsbaan kan niet, vond de provincie. En dus lag er vijf miljoen euro op de plank voor de bouw van een nieuwe baan. Hoogeveen en Assen dienden beiden een plan in.

Ice World

Assen wilde een kunstijsbaan aanleggen, maar dan als onderdeel van een groter en duurder complex. De gemeente wil naast het TT-terrein een soort Ice World, met naast een 400-meterbaan onder meer een skihal, een ijsklimhal en een baan gericht op ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen. De kosten zouden op zeker 40 miljoen euro komen.

Hoogeveen wil een kunstijsbaan van 400 meter bouwen, voor 18,6 miljoen euro.

NOS
De voormalige ijsbaan in Assen, 1975

Het provinciebestuur wees beide plannen in eerste instantie af omdat er geen sprake zou zijn van een sluitende businesscase. Er werd een nieuwe voorwaarde gesteld: de gemeente die de zaken het eerst op papier op orde zou hebben, zou de steun krijgen van Gedeputeerde Staten.

Definitief

Na lang wikken en wegen vond het provinciebestuur dat de baan naar Hoogeveen moest gaan. Maar het definitieve besluit lag bij Provinciale Staten. Dat orgaan heeft dus ook gekozen voor Hoogeveen.

De gemeente Hoogeveen wil nu zo snel mogelijk beginnen met de bouw van het Kleine Bols IJsstadion, meldt RTV Drenthe.

Assen kondigde al aan gewoon door te gaan met de plannen voor Ice World, ook als de gemeente de subsidie niet zou krijgen.

Advertentie via Ster.nl