1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hollandse Hoogte
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Kritiek op oud-burgemeester Verver van Schiedam terecht

De constatering van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten dat oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling, machtsmisbruik en vriendjespolitiek, was niet onzorgvuldig.

Dat is de uitkomst van de bodemprocedure die de bestuurder heeft aangespannen tegen bureau BING. Ze heeft die dus verloren.

Verver was burgemeester tussen 2006 en 2011. Nog voordat het rapport werd besproken in de gemeenteraad trad Verver af. Eerder had ze via een kort geding geprobeerd de openbaarmaking van het rapport te voorkomen.

Angstcultuur

Volgens BING creëerde de burgemeester een angstcultuur onder ambtenaren. Die kregen van Verver persoonlijk de opdracht geen zaken meer te doen met een aannemer na een persoonlijk conflict over de verbouwing van haar huis. Verver weigerde een rekening van drie ton te betalen, waarna de aannemer beslag liet leggen op het pand.

BING constateerde ook dat de burgemeester het chauffeursbedrijf van haar zoon inschakelde voor klussen voor de gemeente. Verder hielp Verver de zoon van een bevriende VVD-politica buiten de procedures aan een baan bij de gemeente, aldus het bureau.

'Onzorgvuldig'

De oud-burgemeester vond het rapport van BING 'onzorgvuldig' en wilde het bureau aansprakelijk stellen voor de door haar geleden schade. De rechter gaat daar niet in mee. BING is op twee punten tekortgeschoten, luidt het oordeel, maar de algehele conclusie klopt nog steeds.

Doordat Verver de zaak heeft verloren, kan ze geen schadevergoeding claimen bij het onderzoeksbureau, schrijft RTV Rijnmond

De VVD'ster is in 2016 failliet verklaard. ABN Amro liet drie jaar daarvoor al beslag leggen op haar woning, omdat ze schulden had bij de bank. Op de woning zat een hypotheek van 1,8 miljoen euro. Verver had het huis voor ongeveer zeven ton gekocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl